info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tredaş’tan Açıklama

Tredaş dan yapılan yazılı açıklamada;,Sorumluluk sahamız olan Trakya bölgesi genelinde hizmet veren bazı yerel basın kuruluşlarında, Edirne Belediye Başkanı Sn. Hamdi Sedefçi’nin açıklamalarına dayandırılan TREDAŞ ile ilgili “Tredaş’ın Elektrik Kesintileri Siyasidir” şeklinde asılsız haberler yayınlanmaktadır. Bu nedenle açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.

Tredaş dan yapılan yazılı açıklamada;,Sorumluluk sahamız olan Trakya bölgesi genelinde hizmet veren bazı yerel basın kuruluşlarında, Edirne Belediye Başkanı Sn. Hamdi Sedefçi’nin açıklamalarına dayandırılan TREDAŞ ile ilgili “Tredaş’ın Elektrik Kesintileri Siyasidir” şeklinde asılsız haberler yayınlanmaktadır. Bu nedenle açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.
 
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; Trakya Elektrik Perakende Satış A.Ş., SİYASİ bir kuruluş değil, TİCARİ bir kuruluştur. Abonelerimizden tahsil edilen enerji tutarları, şirketimize enerji tedariği sağlayan kurum ve kuruluşlara ödenmektedir.
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca konu ile ilgili; “2.İhbarname Dağıtımı Enerji Kesme ve Açma İşlemleri” yayınlanan mevzuatlar doğrultusunda yapılmaktadır.
 
Bu mevzuatlar, Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 24. Maddesi ve Perakende Satış Sözleşmesi 7- (1.) maddesidir. Söz konusu maddede; “Müşterinin elektrik enerjisi tüketimine ilişkin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmaması durumunda son ödeme tarihini izleyen beş iş günü içerisinde perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından müşteriye ikinci bir yazılı bildirimde bulunur. Söz konusu bildirimde müşterinin ödeme yükümlülüğünü belirtilen sürede yerine getirmemesi halinde elektrik enerjisinin kesileceği belirtilir. Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından belirlenecek bu süre, ikinci bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en az beş iş günüdür.” denilmektedir.
 
Yine Yargıtay’ın 02.07.2002 yılı 6307 Esas ve 8407 sayılı Kararında, “Alacağın tahsili, takibi ve elektriğin kesilmesi gibi işlemlerin yapılması teşekkül veya şirketin görevi olup, ilk ihbarnamade belirtilen son ödeme tarihinde borcun ödenmemiş ise bu tarihten itibaren gecikme faizi uygulanıp, ikinci ihbarnamede belirtilen son ödeme tarihinde borcun ödenmemesi halinde ise elektriğin kesileceği hükmü getirilmiştir. Elektrik abonesi olan belediyenin tükettiği elektrik tüketimi borcunu ödemesi, ödemediği takdirde de sonucuna katlanması gerekir.” ifadeleri yer almaktadır.
 
Söz konusu açıklamada geçen iddialar ile ilgili açıklamalarımız aşağıdaki gibidir:
 
-Edirne Belediye Başkanlığı’nın 04.11.2013 tarihi itibariyle, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (TEDAŞ) 1.952.732,09 TL ve Trakya Elektrik Perakende Satış A.Ş.’ye (TREPAŞ) 1.003.801,78 TL olmak üzere toplam 2.956.533,87 TL borcu bulunmaktadır.
 
-Bölgemizde hizmet verdiğimiz belediyelerimizin büyük çoğunluğu ödemelerini vaktinde ve sorunsuz yapmaktadır. Ödemelerde zorlanan birkaç belediyemiz, TREPAŞ ile resmi taksitlendirme protokolü yapmış olup, enerjileri kesilmeden ödemelerine devam etmektedirler.
 
-Şirketimiz, özelleştirildiği günden bugüne kadar Edirne Belediyesi’ne gereken tüm kolaylığı ve hoşgörüyü göstermiştir. Bu bağlamda, 05.02.2013 tarihinde Edirne Belediyesi ile TREPAŞ arasında belediyenin borçlarını yapılandırma amaçlı bir protokol imzalanmıştır.
 
-Edirne Belediye Başkanlığı,  bu protokole istinaden ödemeyi taahhüt ettiği hiçbir taksit tutarını ödememiştir.
 
-05.02.2013 tarihinde yapılan protokole uyulmadığı halde şirketimiz, 8 ay boyunca Edirne Belediye Başkanlığı’na aynı hoşgörü ve kolaylığı sağlayarak, enerji kesintisine gitmeden borçlarını yapılandırması konusunda girişimlerde bulunmuştur. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kalmış ve Edirne Belediyesi şirketimiz ile herhangi bir borç yapılandırma protokolü imzalamamıştır.  Edirne Belediyesi ile Trepaş arasında her ay yapılan Belediye Tüketim Vergisi mahsuplaşmasından sonra kalan güncel faturala tutarları da birikerek bu borca eklenmeye devam etmektedir.
 
-Bu doğrultuda, şirketimiz tarafından Edirne Belediye Başkanlığı’na 11.10.2013 tarihinde resmi yazı ile ihbarname gönderilmiş olup, borçların yapılandırılmadığı takdirde 21.10.2013 tarihinde saat 12.00’de enerji kesintisi yapılacağı bilgisini vermiştir.
 
-Enerji kesintisi yapılacağı bilgisinin resmi yazı ile 10 gün öncesinden Edirne Belediye Başkanlığı’na bildirildiği ve borçların yapılandırılması için defalarca belediyeye çağrı yapılmasına rağmen Edirne Belediye Başkanlığı’ndan olumlu bir cevap alınamamıştır.
 
-Buna rağmen, 21.10.2013 tarihinden 04.11.2013 tarihine kadar geçen 14 günlük sürede enerji kesintisi yapılmamış, Edirne Belediye Başkanlığı’na borçların yapılandırılması için girişimlerde bulunulmaya devam edilmiştir. Ancak, tarafımızdan Edirne Belediyesi’ne yapılan girişimler sonuçsuz kalmıştır.
 
-Tüm bu gelişmeler üzerine, 04.11.2013 tarihinde saat 13.00’te yasal mevzuatlar gereği üzülerek enerji kesintisi yapılmıştır.
 
    Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
 
 
 
TRAKYA ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ A.Ş.
 
 GENEL MÜDÜRLÜĞÜ denildi.