info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiyeli Arıcılar Hayraboluda Buluştu

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği ve Hayrabolu Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen "üretim maliyetleri" konulu toplantı Belediye Kültür merkezinde yapıldı.

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Şakir Ada nın yönettiği toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı nın okunmasıyla başladı.
Toplantıda konuşan Türkiye Merkez Arıcılar Birliği Genel Başkanı Bahri Yılmaz, dünyada arıcılıkta ikinci büyük ülkenin Türkiye olduğunu bilinmesi gerektiğini, dünyada arıcılığın bitkisel ürünlerin yetiştirilmesinde kullanıldığını belirterek; "Bu Türkiye şartlarında tam tersi, ülkemizde arıcılık bal üretiminde kullanılıyor. Ülkemizde bitkilerde döllenme olmadığı takdirde yağ açığıda artar. Türkiye en çok dövizi yağ açığını kapatmak için ödüyor. Arılar olmazsa döviz ödeme de giderek artacak. Arıcılarımız bal para etmezse arıcılık yapmaz. Biz Merkez Birliği olarak bu yıl ayçiçeği balı 1 kilogram balı fiyatını 6,30 TL, 1 teneke (27-28 kilogram) fiyatını 160 TL olarak açıklıyoruz. Arıcılarımızdan ricamız balını belirlediğimiz fiyatın üzerindeki rakamlardan satışlarını yapsınlar. Yoksa belirlediğimiz rakamın altındaki fiyatlardan yapılacak satışlarla arıcılık yapamazlar." dedi.
Yılmaz, Merkez Birliği olarak 37 bin arıcı üyesi bulunduğunu ve bugüne kadar yaklaşık 4 milyon adet kovanın etiketlendiğini ifade ederek arıcılığı kayıt altına aldıklarını belirterek;" Biz kapımızın önünü temizledik. Sahtecilerle olan mücadelemiz de devam edecek.
Bu yıl bal kıt olacak. Üretim geçmiş yıllara göre 3 te bir düştü. Bu nedenle şimdi arıcı kardeşlerimizle kenetlenme zamanı, zoru başarma zamanı, gerekirse kendi balımızı da pazarlayabiliriz. " dedi.
Yılmaz, Türkiye Merkez Arı Yetiştirici Birliği olarak 2013 yılında yapılacak Dünya Arıcılık kongresinin Türkiye de yapılması için gerekli başvuruyu yaptıklarını kaydetti.
Hayrabolu Belediye Başkanı Hasan İrtem de toplantıda yaptığı konuşmada, Hayrabolu nun sadece ayçiçeği, tarım aletleri sanayisi ile değil ayçiçeği balı ile de Türkiye de tanınmasının Hayrabolu nun bir katma değeri olarak gördüğünü belirterek, ilçe olarak Türkiyeli gezginci arıcıları her zaman ilçelerinde ağırlamanın hem ilçe ekonomisine hemde yöredeki çiftçilerin döllenme nedeniyle katkı sağladığını söyledi. Toplantı da konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, ilk defa arıcılık ile ilgili bir toplantıya katıldığını belirterek;" arıcılığı Türkiye nin Tarım sorunlarından ayırt etmek mümkün değil.
Tarıma parlementoda yeterince sahip çıkılmıyor. " dedi. Tütüncü, bu yıl balın kıt olmasının, fiyatının belli olmamasına rağmen, arıcılığın layık olduğu şekilde desteklenmesi gerektiğine işaret ederek;" Tarımı desteklenmeyen dünyada hiçbir ülke yok.
Türkiye dışında Avrupa ülkelerinde bize göre 10 kat fazla destek veriliyor. Hatta bu oran bazı ülkelerde 40 kat daha fazla veren ülkeler var.
Bu böyleyken, Türkiye li arıcılar dış piyasalarla nasıl rekabet etsin. Bu potansiyel en iyi şekilde değerlendirilmeli.
Desteğin ve korumanın gelmesiyle ve güçlü bir örgütlenmeyle, siyasi iradenin gayreti ile bu konunun üstesinden gelinebilinir. Ben Tekirdağlı bir milletvekili olarak arıcıların TBMM de sesi, kulağı ve takipçisi olacağım." dedi.
Toplantı soru cevap bölümüyle son buldu. Toplantıya Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Muğla, Aydın, Balıkesir, Manisa, İzmir, Düzce, Adapazarı İzmit ve diğer illerin birlik başkanları ile üye gezginci arıcı aileleri katıldı.