info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yüceer’den Dünya Kız Çocukları Günü Mesajı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü”dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

BUGÜN TÜRKİYE’DE KUTLANILACAK BİR GÜN DEĞİL
 
Yüceer, mesajında şu görüşlere yer verdi: ”Türkiye, uluslar arası camiada kabul ettirdiği bir güne daha utançla ve boynu bükük giriyor.
Bugün Türkiye’de kutlanılacak bir gün değil, başımızı bir kez daha ellerimizin arasına alıp düşüneceğimiz bir gündür.
 
Erken yaşta evliliklerin yaygın olarak görüldüğü Türkiye’de, siyasi iktidarın BM’ye “Kız Çocukları Günü”nü kabul ettirmiş olması her 3 evlilikten birinin “çocuk evliliği” olduğu utancını değiştirmiyor.
 
İçişleri Bakanlığı’nın verileri bu acı gerçeği kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde somutlaştırmaktadır.
 
HER ÜÇ KADINDAN BİRİ 18 YAŞIN ALTINDA EVLENDİRİLMEKTEDİR
 
Türkiye, Avrupa’da çocuk gelin sayısı bakımından ikinci sırada gelmekte, her üç kadından biri 18 yaşın altında evlendirilmektedir. Bilinmelidir ki; erken yaşta evlilikler çocukların en temel haklarını ellerinden almaktadır.
 
SON ÜÇ YILDA 18 YAŞ ALTINDA EVLENENLERİN TOPLAM SAYISI 134 BİN 629
 
Son üç yılda 18 yaş altında evlenenlerin toplam sayısı 134 bin 629. 18 yaşını doldurmadan evlenen erkek sayısı ise 5 bin 763 iken kız çocuklarında bu sayı 128 bin 866’dır.
 
Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı erkek çocukların sayısından tam 20 kat daha fazladır.
 
RAKAMLARA GÖRE, ÇOCUK GELİN SAYISI SON ÜÇ YILDA 130 BİNE YAKINDIR.
 
4+4+4 diye adlandırılan adına “yeni” eğitim sistemi denilen garabetle birlikte kız çocukları daha çok mahkum edilip, çocuk gelin olmaya zorlanmıştır.
 
Çocuk yaşta evlilikleri önlemek yerine, teşvik edici bir düzenlemeyi hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığı, lisede kız çocuklarının evlenmesinin yolunu açan çağ dışı bir düzenlemeye imza atmıştır.
 
Düzenlemeye göre, evlenen öğrencilerin okulla ilişiği kesilecek, kayıtları e-Okul üzerinden açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine gönderilecektir. Böylelikle çocuk yaştaki kızlar evlendirilip, eve mahkum edilecektir.
 
Kadının eğitim hakkına, geleceğine saldıran siyasi iktidarın, erkek ve kız öğrencilerin aynı merdivenden yürümemesi, aynı bankta oturmaması gibi çarpık bir anlayışa sahip olması 21.yüzyılda asla kabul edilebilir bir anlayış değildir.
 
11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUM
 
Genelde çocukların özelde ise kız çocuklarının en temel haklarından biri olan eğitim hakkı ve tüm özgürlüklerinin yok sayılmadığı bir dünya hedefine,  kararlı adımlarla yürüyeceğimizi bir kez daha vurgularken,  çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının, çocukluklarını tam olarak yaşayacağı, koşup, oyun oynayacağı bir dünya özlemiyle 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü kutluyorum.