info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kırklareli`ninTarihi Garını Ranta Açtılar

TCDD, 100 yıllık tarihi gar için ihale kararı aldı.

Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Kesimoğlu “Buranın ranta kurban gitmesine izin vermeyiz. Gerekirse ihalenin iptali için açlık grevi yaparız” dedi.

Kırklareli'nde tarihi tren garının ihaleye çıkarılması kararı vatandaşı ayağa kaldırdı. Kentin simge binalarından, 1. derece korunması gerekli anıtsal yapı niteliğinde olan ve yıllardır kullanılmayan tarihi gar binası için mülkiyet sahibi TCDD 1. Bölge Müdürlüğü, 24 Kasım günü kiralama ihalesi düzenleyeceğini duyurdu. İhale duyurusuna göre 2 katlı istasyon binası, tuvalet, kantar ve gazhane binaları, 2 katlı lojman, su deposu ile çevresindeki 39 bin 863 metrekarelik açık alan olmak üzere toplam 40 bin 964 metrekarelik taşınmaz “Sosyal, Kültürel ve Ticari” amaçla kiraya verilecek.

100 yıllık geçmişe sahip, Cumhuriyet döneminin simge yapılarından tarihi Kırklareli tren garı, büfe, çay ocağı, kafeterya, lokanta ve buna benzer şekillerde kullanılmak üzere kiraya verilecek. Alt sınırı aylık 10 bin TL olarak belirlenen kiralama ihalesi, kapalı zarf ile teklif alma yöntemi ile yapılacak.

Yıllardır tarihi gar binasını restore ederek halka açmak için uğraşan Kırklareli Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kesimoğlu, ihaleye tepki gösterdi. Kesimoğlu, “Bize verilmeyen ve kaderine terk edilen bina, TCDD tarafından kiraya verilecek. Mülkiyeti TCDD'ye ait olsa bile orası biz Kırklareli halkının öz malıdır” dedi.

Gara yıllardır tren gelmediğini anlatan Kesimoğlu, “Şimdi gar sahasının rant uğruna birilerine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Ben gerekirse meclis üyelerimle birlikte ihalenin iptali için açlık grevi yapacağım. Burası sit alanı, çivi çakılmaz. Eğer inşaat yapmaya kalkarlarsa benden ruhsat alamazlar.

Vatandaş da bu konuda çok duyarlı” dedi. Kesimoğlu, bu Cumhuriyet binasını yabancı konukların ağırlanacağı protokol binası olarak kullanılmak üzere aslına uygun şekilde restore etmek ve çevresinde bisiklet yollarının da olacağı çevre düzenlemesi yapmak için Kırklareli Belediyesi'ne tahsis edilmesini istedi.

Kırklareli Kent Konseyi de tarihi ve kültürel mirasın önemli bir parçası olan, birçok festivale ev sahipliği yapan şehrin en büyük yeşil alanının özel işletmelere kiralanmasına karşı imza kampanyası başlattı. Tarihi bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı “Kırklareli Kültür Varlıkları Envanteri”nde de “anıtsal” olarak tanımlanıyor.