info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

2018 Türkiye - AB Değerlendirmesi - 5

ZİRVEDE YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS İÇİN TAVİZ TALEBİ

19 Şubat - 26 Mart 
AB ile Türkiye arasındaki ikili zirve, AB Dönem Başkanlığı’nı yürütmekte olan Bulgaristan’ın Varna şehrinde 26 Mart’ta gerçekleştirilecek. Türkiye saati ile 19:00’da başlayacak olan zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov bir araya gelerek, Gümrük Birliği`nin güncellenmesi, vize serbestisi, Suriyelilere yönelik mali yardımın hızlandırılması ve terörle mücadeleye yönelik somut adımlar atılması gibi konular ele alınacak. Bir önceki zirve 25 Mayıs 2017’de gerçekleştirilmişti. 
İnternet bağlantısı için-22-23 Mart’ta Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler değerlendirildi. Zirve karar bildirgesinde AB Liderleri Yunanistan ve G. Kıbrıs ile dayanışma içinde olduklarını ifade ederek,Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki eylemlerine son vermesi çağrısında bulundu. 
Kararda ayrıca,Türkiye’nin AB üyeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi ve iyi komşuluk ilişkileri içinde bulunması gerektiği hatırlatıldı; Türkiye’de gözaltında bulunan bazı AB vatandaşlarının tutukluluk sürelerinin devam etmesinin endişe verici olduğu belirtildi. Tüm konuların üye ülkelerle yapıcı diyalog içerisinde çözümlenmesi çağrısı yapıldı.