info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

2018 Türkiye - AB Değerlendirmesi - 7

Balkan Ülkeleri Genişleme Paketi & AB-KPK Toplantısı

3 – 23 Nisan

AB Komisyonu bir yıl aranın ardından Türkiye ve Batı Balkan ülkelerini içeren Genişleme Paketi’ni 17 Nisan’da açıkladı. AB’ye aday ülkelerin üyelik müzakereleri çerçevesinde sağladığı ilerlemeyi yıllık olarak değerlendiren ülke raporları 2017 yılında yayımlanmamıştı. 
Dolayısıyla AB Komisyonu 2018 Türkiye Raporu kapsamında Kasım 2016 tarihinde yayımlanan son rapordan bu yana kaydedilen gelişmeler değerlendirilmektedir. 

Raporun giriş bölümünün resmi olmayan özet çevirisi için Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Komisyonunun Türkiye Raporu hakkında yaptığı açıklamada "objektif dille yazılmış, hakkaniyete dayalı, olumlu ajanda içeren, gelecek perspektifi sunan bir eleştiri görülmediği" eleştirisinde bulundu. 23 Nisan – 7 Mayıs - 77. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısı 26 Nisan 2018 tarihinde Brüksel’de yapıldı. Eşbaşkanlar İsmail Emrah Karayel ve Manolis Kefalogiannis başkanlığında Brüksel’de gerçekleştirilen 77. Türkiye-AB KPK toplantısının ilk oturumunda, AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB Dönem Başkanlığı adına Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Emilia Kraleva, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdür Yardımcısı Maciej Popowski ve AB Dış Eylemler Dairesi adına Javier Nino Perez “Türkiye-AB ilişkileri ve katılım müzakerelerinde mevcut durum” hakkında görüşlerini KPK üyeleriyle paylaştı. 

Toplantının ikinci ve üçüncü oturumlarında ise “Türkiye-AB ekonomik işbirliği” ve “güvenlik” konuları görüşüldü.