info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Çorlu Zabıtası Yasaları Hiçe Sayıyor

İster atanmış olsun,ister seçilmiş olsun,kamu hizmeti veren kurum ve kuruluşlar,yasalarla yönetilir.

Belediyeler de aynı kategori içine girer. Kaldı ki Büyükşehir olduktan sonra,özel idarenin belediye bünyesinde hizmet vermesiyle birlikte belediye birimleri de yarı kamu kurumu vasfını taşımaya başladı. Belediye zabıtaları da bu yasalara uymakla mükelleftir.  

Bu yazıyı yazmamın nedeni, Çorlu belediye zabıtasının kamu hizmeti veren bir yerel yönetim birimi olarak yapmış olduğu yanlışlıklar ve vatandaşa saygı sınırını aşan davranışı sonucudur. 

Geçtiğimiz hafta sonu, 26 ülkeye ihracat yapan bir firmanın dayanışma yemeğine gittim. Sokaklarda dilenciler cirit atıyor, firmalar satış için bangır bangır müzik çalıyor, kaldırımlar işgal altında ve daha birçok belediye zabıtasının denetlemekle yükümlü olduğu sorun varken, akşam üzeri bir firmanın düzenlemiş olduğu yemeği adeta basıp ceza kesen zabıtaya şaşırmamak elde değil.  

- Ülkemizde olağanüstü hal uygulandığı şu günlerde,askeri lojmanın önünde çocuk istismarı yapıp,risk oluşturan Suriyeli dilenciye, "sen burada ne yapıyorsun,bu çocuğu kaldırım betonunun üstünde mağdur ediyorsun" diyen bir zabıta yok.  
- Araçlar kaldırımları işgal etmiş,kimsenin müdahale ettiği yok. 
- Bir defasında bir derneğin etkinliğine geldim,belediye otobüsü yol üzerini işgal eden düğün alayı ekibi nedeniyle geçemiyor,zabıta yok. 
- Mekanlarda sigara içiliyor, denetleyen zabıta yok. 

 Bu kadar sorun varken siz,eğlence yeri işletme ruhsatı olan ve neredeyse şehir dışı sayılan bir mekana, "şikayet var, ÇOK GÜRÜLTÜ OLUYOR" diyerek ceza kesiyorsunuz.  

- ELİNİZDE SES DESİBEL ÖLÇÜM CİHAZI OLMADAN SESİN YÜKSEK OLDUĞUNU NASIL ANLIYORSUNUZ? ÜSTELİK İÇERİDE YÜZLERCE BAYANIN BULUNDUĞU BİR FİRMA YEMEĞİNDE İNSANLARI TEDİRGİN EDEREK BUNU YAPIYORSUNUZ.  
- SES ÖLÇÜM CİHAZINIZ OLMADIĞI OLMADAN, "ŞİKAYET VAR" DİYEREK NASIL CEZA KESİYORSUNUZ? 
- Ben bunu sorduğumda, "şikayet var" diyorsunuz. "sesi ölçen desibel cihazı olmadan neye göre karar veriyorsunuz?" Dediğimde, "sana ne" cüretini gösteriyorsunuz.

Ben vatandaşın bilgi edinme hakkını kullanırken,siz hangi hakkı kullanıyorsunuz?  

- Bir de ben haber amaçlı fotoğraf çektiğimde, siz ne cüretle benim fotoğrafımı çekiyorsunuz? 
Bu hak ve cesareti kimden alıyorsunuz? (ben kendisine kolaylık yaptım ve "resimle uğraşma al kartımı daha iyi kim olduğumu öğrenirsin dedim") Belediye zabıtasının görevleri,yerel yönetimler kanunuyla belirtilmiştir. Dilencileri engellemek,kaldırım işgallerine müdahale etmek, gıda işletmelerinin sağlık denetim ve kontrollerini yapmak,seyyar satıcıların yasaya uygun ve sağlıklı satış yapıp yapmadığını denetlemek,işletme ruhsat ve benzeri çalışma şartlarını denetlemektir.  

GECENİN BİR YARISI, ELİNDE SES ÖLÇÜM CİHAZI OLMADAN, EĞLENCE İŞLETME RUHSATI OLAN BİR YERİ, ULUSLARARASI İHRACAT YAPAN BİR FİRMAYA O AKŞAM TAHSİS ETTİĞİ ANDA ADETA BASKIN YAPAR GİBİ CEZAİ İŞLEME TUTMAK, ELİNDE SES ÖLÇÜM CİHAZI OLUP OLMADIĞINI SORAN GAZETECİNİN CEP TELEFONUYLA FOTOĞRAFINI ÇEKMEK DEĞİLDİR. 

- BU İŞLETME BÖYLE BİR EĞLENCEYE UYGUN DEĞİLSE,NEDEN RUHSAT VERDİNİZ? 
- RUHSAT VERDİYSENİZ,BELİRLİ ORANDA SES SINIRINA KADAR İZNİ OLMASI GEREKMİYOR MU?  
- YOK BU SINIRI AŞMIŞSA,BUNU SES ÖLÇÜM CİHAZI İLE TESPİT ETTİNİZ Mİ? (BU DA MÜMKÜN DEĞİL.ÇÜNKÜ ZATEN KAPALI MEKAN OLDUĞU İÇİN,EĞLENCE MEKANINDAN YÜKSEK ORANDA SADECE BİR ŞARKICININ SESİ İLE RAHATSIZLIK VERMESİ MÜMKÜN DEĞİL.KALDI Kİ O BÖLGE AVM BÖLGESİ OLUP,SÜREKLİ AÇILIŞ VE ETKİNLİK DOLAYISI İLE MÜŞTERİ ÇEKMEK İÇİN YÜKSEK YAYINLAR YAPILIYOR) ÖYLE İSE BURADA AMAÇ NEDİR? 

İSTER İSTEMEZ İNSAN FARKLI ŞEYLER DÜŞÜNÜYOR. DAHA O AKŞAM,ÇORLU BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI SAYIN AHMET SARIKURT`U ARADIM AMA O DÖNÜŞ YAPANA KADAR ZABITALAR GİTMİŞTİ.UMARIM AHMET BAŞKAN BU ZABITALARA,USULSÜZ UYGULAMA VE GAZETECİNİN FOTOĞRAFINI NE AMAÇLA ÇEKTİKLERİNİN HESABINI SORAR.

BEN ARTIK ÇORLU ZABITASININ YAKIN TAKİPÇİSİYİM. BÜYÜKŞEHİR ESKİ ZABITA DAİRE BAŞKANI SAYIN ERDİN ERAL BU KONUDA ÇOK HASSAS OLUP,EĞİTİM VE SEMİNERLERLE ZABITALARIN TOPLUM HİZMETİNİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMASINI SAĞLIYORDU.
YERİNE GELEN BAŞKAN MAALESEF TIPKI ESKİ DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİMİNDE OLDUĞU GİBİ, BURADA DA SINIFTA KALDI. AZ KALDI,BİR YIL SONRA ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK.