info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Kafelerde Tütün ve Nargile Öğrenci Velilerini Korkutuyor

Tekirdağ-Değirmenaltında neredeyse hemen hemen her kafeterya ve üniversite öğrencilerinin gittiği yerlerde tütün ve nargile satışı yapılmaktadır.

Bilindiği gibi, nargilenin marpucunun aynı kişilerin ağzında kullanılması, nargilenin kaynayarak duman halinde çekilerek her ne kadar bir uzman olmasam da, bazı doktor dostlarıma danıştığım kadarıyla sigaradan daha tehlikeli olduğu, direk ciğer ve beyne etki ettiği konuşulmaktadır. 
Bir diğer konu da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sigaraya karşı başlattığı mücadelenin aksine, denetimi zor olan ve sağlıklı bir işlemden geçirilmeyen tütünün de her yerde satılması kafaları karıştırırken, çok da tehlikelidir. 
Üstelik bu tütünlerin nereden geldiği, içinde ne gibi tehlikeli maddeler barındırdığı, bu tütün mamullerinin kazancının kime,kimler ya da hangi örgütlere gittiği de bilinemez. Üstelik bu tütünler vasıtasıyla, öğrencileri uyuşturucuya bağımlı hale getiren maddeler katılıp katılmadığı tam olarak kontrol edilemez. 

EMNİYET GÜÇLERİ VE SAĞLIKÇILARIN İŞİNİ ZORLAŞTIRIYORLAR. 
Bu kafe ve benzeri yerlerde tütün ve nargile satışının denetimi için emniyetimizin ve Tekirdağ il sağlık müdürü Cengiz Becerir başta olmak üzere, birçok sağlık kurumumuzun denetlemesine rağmen, tam bir kontrol mümkün olmadığı gibi, emniyet güçlerimiz ve sağlık birim büyük bir külfet getirilmektedir. KAFELERDE NARGİLE VE TÜTÜN YASAKLANSIN. Bu kafeterya ve benzeri yerlerde satılan nargile neyse de,tütünün nereden geldiği,başta terör örgütleri olmak üzere,onlara gelir getirip getirmediği,tütün satışı altında,öğrencileri uyuşturucuya alıştırma riski taşıdığı göz önüne alınırsa,bu açık tütün ve nargilenin bu tip yerlerde satılmaması hatta açık olarak tütün ve tütün mamullerinin yasaklanması,terör ve uyuşturucu mücadelesinde büyük bir fayda sağlayacağı inancındayım.

Böylece hem emniyet güçlerimiz hem de sağlık birimlerimiz açısından da çalışma alanında büyük bir yükten kurtulmalarını sağlar. Sayın Valimiz Mehmet Ceylan,uyuşturucuyla mücadelede bizden destek istediğinde,hepimiz basın mensupları olarak elimizden geleni yapacağımızı söyledik.Bu önerim de en iyi çözümlerden biridir. Ayrıca, ben de iki üniversite öğrencisi okutan bir baba olarak, Türkiye’nin her yerinden çocuklarını okumak için gönderen, bu konuda zararlı maddelerden uzak durmasını temenni eden tüm öğrenci velilerinin korunması amacıyla, başta Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri olmak üzere, binlerce öğrencinin ziyaret ettiği kafeterya ve benzeri yerlerde nargile ve tütün ile tütün mamullerinin yasaklanmasını yürekten istiyorum. 

Bizler çocuklarımızın, kafeterya ve benzeri yerlere gidip kafa dağıtmasına, çay-kahve içmesin ve tavla-okey gibi kafalarını boşaltacakları oyunlar oynamasına karşıyız. Ama bir tütün veya nargilenin içine her türlü uyuşturucu karıştırılıp çocuklarımızın zarar görmeyeceğini kim garanti edebilir. Kafeteryalar, gıda, dinlenme ve eğlenme yeridir. Bedene zarar verecek ürünlerin satılma yeri olmamalıdır.

Zor ve sancılı bir dönemden geçiyoruz. Valilerimiz, Kaymakamlarımız ve emniyet güçlerimizin işi çok zordur. Bir külfet de bu gibi yerlerden yaratılmamalıdır. Valilik tarafından, belediyelerin bu yerlere, bu tür ürünlerin satış ruhsatının ne amaçla verildiğinin araştırılmasını, bir an önce yasaklanmasını istiyoruz. 

BİR SORU; BU TİP YERLERDE ARTIK SİGARA SARMA MAKİNELERİ BULUNDUĞU, BU MAKİNELERLE ANINDA TÜTÜNÜN SİGARAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ HATTA UCUNA FİLTRE BİLE EKLENDİĞİ SÖYLENİYOR. 
BU YASAL MI?