info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Kurumsal Mağaza ve Marketleri Kim Denetliyor

Kurumsal Mağaza ve Marketleri Kim Denetliyor

Yaklaşık iki aydır, Çorlu, Süleymanpaşa ve Muratlı’daki mağazalar, kurumsal süpermarketler ve AVM’lerdeki firmaları inceliyorum. Gördüğüm kadarıyla, bu mağazalarda yeterli denetim yok. Gerek belediyelere ait zabıtalar gerekse ilçelerdeki kaymakamlıkların bu mağazaları incelediğini zannetmiyorum. Özellikle Kaymakamlıklara bağlı tüketici hakem heyetlerine bağlı memurların, sadece büroda oturup gelen şikâyetleri değerlendirmek yerine, bu kurumsal işyerleri ve başta AVM’lerdeki kurumsal market ve mağazaları incelemeleri gereklidir. 

Zabıtalar da maalesef bu konuda sınıfta kalmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın tarafıma tüketici kanunları hakkında gönderdiği ve haber merkezimizce daha önce yayınlamış olduğum mailden incelediğim kadarıyla, yasa çok açıktır. 

Eğer bir üründe 9.99 TL veya 9.90TL.yazıyorsa, İŞLETME BU PARAYI ÖDEMEK ZORUNDADIR. EĞER ÖDEMEMİŞ VE VATANDAŞ ŞİKÂYETÇİ OLMUŞSA, TÜKETİCİYİ ALDATMAYA YÖNELİK BU GİRİŞİMDEN FİRMA SORUMLUDUR. ŞİMDİ SORUYORUM; ZABITALAR VEYA TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YA DA TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEKLERİ BU MAĞAZALARI GEZİP BU FİRMALARA DUR DEME GEREĞİNİ NEDEN DUYMUYORLAR? EĞER 9.99 YAZMIŞSAN, BU BİR KURUŞU ÖDEYECEKSİN, ÖDEYECEK BİR KURUŞUN YOKSA NEDEN YAZIYORSUN? İSTEYEN VATANDAŞA,”BİR KURUŞUMUZ YOK” DEYİP, 25 KURUŞ VERMEK DE ÇÖZÜM DEĞİL. MAKSAT KURUŞ DEĞİL, BİLİNÇALTINA İŞLENEN 99 KÜSURATIDIR. 

Bir diğer durum da, özellikle büyük marketler, mobilya mağazaları, halı yıkama firmaları, ayakkabı mağazaları ve daha yüzlerce firma, binlerce İnsört (insert)-(tanıtım broşürü) bastırıyorlar, bunları halkın arabalarına, evlerinin kapısına hatta utanmadan bahçeden girip iyice haneye tecavüz tarzında iç avludaki kapıya tutturuyorlar. Hem vatandaşın izni olmadan hem de insanların mahremiyetine saygısızlık derecesinde yapıyorlar. 

Hatta bu kişiler, YAPIŞKAN ÇIKARTMALARI insanların kapılarına, duvarlarına, dükkânlarının camlarına, elektrik direklerine yapıştırıyorlar. Alenen kabahatler kanununa göre suç işliyorlar, bu broşürlerde işyeri, kurum ve kuruluşların adres ve telefon kaydı olduğu halde zabıtalar vazifeyi suiistimal yapıp, bu sorumlulara ceza uygulamıyorlar. 

Bir gün, birileri evimizin bahçe kapısını açıp, iç kısımdaki kapıya broşür tutuşturmuş. Üstelik şehir merkezinden uzakta olmasına ve bahçede köpek bağlı olmasına rağmen. Eğer o köpek bağlı olmayıp, bu broşür dağıtanları ısırsaydı, sorumlusu kim olacaktı? 
Firma mı, bunlara gerekli cezai işlemi uygulamayan belediye mi? 
Belediyeye şikâyet etseniz ne değişir? 
Şikâyetçi gizli kalması gerekirken, zabıtalar bunu şikâyet edilene söyleyerek ayrı bir görev ihmali yapıyorlar. Ya da ta Lüleburgaz’dan gelerek, çarşı merkezindeki her yere kazınarak bile zor çıkan çıkarma yapıştıranlara ne demeli? 

1-Bir Çarşamba günü Muratlı’ya gelip sağa sola saçılmış market broşürlerini gözlerinizle görün. 
2-Mağazalara gidip 9.90 veya 9.99 yazan mağazalardan veya marketlerden bir kuruş ya da on kuruş veriliyor mu verilmiyor mu bir bakın. 

Kısaca özellikle bol 9’lu satış yapan firmalara birilerinin dur demesi lazım.10.00 TL YAZIN KARDEŞİM. VATANDAŞIN PSİKOLOJİK ALGISIYLA OYNAMAYIN. 
TOPLUM AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ KAYBETMİŞ, AVRUPA YOZLAŞMASININ KÖLESİ OLMUŞ. FİRMA İSİMLERİ BİLE YABANCI DİLDE. BİRİLERİ BUNA DUR DEMELİ.