info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Muratlı Tarihi Postanesi Kurtuluyor mu?

Sürekli yazdık gündeme getirdik ama maalesef Muratlı tarihi postanesi için kimse kılını kıpırdatmadı.Muratlı eski kaymakamı Sayın Mahmut Hersanlıoğlu bu konuda bir çalışma yaptı kimse destek vermedi.
Sayısız kez gündeme getirmemize rağmen bu konuda herkes duyarsız kaldı. Neticede halen nedeni bilinmeyen bu tarihi yer yandı. Bu konuda 03.06.2013 tarihinde yazmış olduğum “sadece tarih yanmıyor içimiz yanıyor” başlıklı köşe yazıma istinaden Valiliğin talebi üzerine il müze müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda;
 
Tekirdağ ili Muratlı ilçesi Muradiye mahalllesi 4 pafta 120 ada 17 parselde kayıtlı iki katlı PTT binası olarak yapılmış olan taşınmaz Türkiye Kızılay derneği mülkiyetindedir.2863 sayılı yasa kapsamına giren Edirne kültür varlıklarını koruma müdürlüğünün15.04.1021 tarih ve 376 sayılı kararıyla korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine 1.grup yapı olarak grup tayini yapılmasına karar verilmiştir.Tescilli PTT binasının yanmış olması tescilin kalkacağı anlamına gelmemektedir.Eski kayıt ve fotoğraflarından röleve ve restorasyonunun yapılabilmesi mümkündür.Halkımızın ortak kültürel değerleri olan bu yapıların korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çıkartılan 5835 sayılı kanunun 1.maddesine göre emlak vergilerinin%10 nispetinde fazla tahakkuk ettirilen taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları il özel idaresince açılan (ŞİMDİ BÜYÜKŞEHİR KÜLTÜR DAİRESİ TASARRUFUNDADIR)ayrı bir hesapta toplanmaktadır.Bu miktar belediyelerce kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılabilmektedir.Muratlı ilçesinde bulunan yanan PTT binası da bu hesaptan kullanarak hazırlanan proje doğrultusunda restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılabilir.”
Tarzında ARKEOLOG GÜLAY MERİÇ VE MÜZE ARAŞTIRMACISI ZEYNEP ŞAHİN TARAFINDAN İLETİLDİ.
ŞİMDİ SORUYORUM; ÜÇ YILDIR YETKİLİLER NEYİ BEKLİYOR?TARİHİN YIKILMASINI MI?
Nihayet elini taşın altına koyacak bir kahraman çıktı.Yeni Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ersan Ulusan Muratlı Kültür Merkezi için hemen her hafta gelirken bu kez tarihi postaneyi de gündeme aldı. Kendisini duyarlılığı için tebrik ediyorum.
TAMER DODURGA’YA DA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Büyükşehir Kültür İşlerinden Sorumlu Sayın Tamer Dodurga’nın da çok çalıştığı ifade ediliyor.Tarihi dokuyu korumak adına çalışmalar yaptığı da kulağımıza gelen bilgiler arasında. Hatta Süleymanpaşa Eski Ticaret Lisesi yanındaki bir binayı yazdığımızda bu konuda da bilgilendirdiler.
Sayın Dodurga artık il özel idaresi sizin bünyenize katıldığı için öncelikli olarak 1. Sırada bizim tarihimizi kurtarmanız gerekmektedir. Kültür Müdürü Sayın Ulusan ve Sayın Dodurga’dan bu konuda somut bir adım ve gelişmeler konusunda bir açıklama bekliyorum. Muratlı Kızılay Şube Müdürü Sayın Yüksel Tranbeşli Genel Merkez onayı doğrultusunda merkezi yerde arsa veya bir ofis karşılığında yeri devretmeye hazır olduğunu beyan etti. Artık birileri bir adım atsın.