info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Yemek Firmaları Deneteniyor mu?

Bilindiği gibi bölgemizde birçok yemek firması var ve her gün bu sayı artıyor.

Ben de bunların kim tarafından denetlendiğini, neye göre denetlendiğini bilmiyorum ama gün geçtikçe büyüyen gıda sektöründe, özellikle yemek yapımında kullanılan yağların ne kadar denetlenip denetlenmediğini, aynı yağın tekrar tekrar kullanılıp kullanılmadığını düşünmeden edemiyorum. 

Özellikle gelişen teknoloji ve tarım alanlarının artmasıyla, KANOLA VE SOYA YAĞI ÜRETİMİNDE DE ARTIŞ GÖZLENMEKTEDİR. 

Bu yemek şirketlerinin adı geçen ürünlerin yağlarını kullanıp kullanmadığı araştırılıyor mu? 

Bölgemizde çok sayıda fabrika mevcut. Bu fabrikalar, kendileri mutfak kurup işçilere yemek hizmeti verme şansına sahip değiller. Bu nedenle mecburen yemek firmalarıyla anlaşarak işçilerin yemek sorununu çözmektedirler. 
Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var; 

-Bu yemek firmaları, üretim merkezlerini şehir dışına hatta bazı köylere kuruyorsa, bu firmaları kim nasıl denetleyecek? 
-Bir de Fabrikaların Tekirdağ il sınırında olmasına rağmen, anlaşılan yemek şirketlerinin Kırklareli sınırları içinde olması dahilinde, bunların denetlenmesi ve cezai işlem gerektirecek bir durum varsa, cezai işlem uygulaması nasıl yapılıyor?  
-Sanayi bölgesi olan Tekirdağ sınırları içindeki fabrikalara gidip, işçilere yedikleri yemeklerden sonra karın ağrısı, şişkinlik, baş ağrısı, kusma gibi belirtiler olup olmadığı soruluyor mu? 
-Bu sadece fabrikaları kapsamıyor. Yurtlar, okullar ve daha birçok yere yemek hizmeti veren firmaların denetlenmesi yapılıyor mu? 
-Yakın zamanda bir yurtta yemeklerden şikâyet gelmesi ve devamında da bunun araştırılması sonucu bazı olumsuzlukların yaşanması, mevcut yurdun gerekli müdahaleyi yapıp, şimdi anket ile öğrencilerin memnuniyeti sorulması da bu konunun ciddiyetini gözler önüne sererken, ilimizde kapsamlı bir araştırma yapılması düşünülüyor mu? 
-Bu anket meselesi, fabrikalarda da yapılıyor.

Fakat gerek öğrenci olsun gerekse işçi, okulu veya işinden olma korkusuyla firma idarecilerinden çekindiğinden, olumsuzlukları yazamıyor.
 (HOŞ, YAZSA DA GEREK OKUL VEYA YURT YÖNETİMİ GEREKSE FABRİKALARIN İDARECİLERİ BUNLARI KAALE ALMAYIP YİNE AYNI FİRMALARLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR) HATIRLATAYIM; 

-YILLAR ÖNCE KO…LILAR ADLI FİRMADA SAYISIZ İŞÇİNİN ZEHİRLENME FACİASI YAŞANMIŞ VE FİRMA ÇAREYİ İSİM DEĞİŞTİRMEKTE BULMUŞTU. 
-GEÇEN YIL BİRÇOK ASKERİMİZ YEMEK FİRMASININ YEMEKLERİ NEDENİYLE ZEHİRLENMİŞTİ. BU NEDENLE, ÖNCELİKLE İL SINIRLARI DIŞINDAKİ FİRMALAR DA DAHİL OLMAK ÜZERE, BAŞTA YERLEŞİM ALANLARI DIŞINDAKİ FİRMALAR ÖNCELİKLİ OLARAK SIKI BİR DENETİME TABİ TUTULMALIDIR. (Kullandıkları yağlar, gıda malzemeleri, servis araç gereçleri, yemekleri hazırladıkları alanlar v.b.) 

BİR UYARI DAHA; 
MİLLETVEKİLLERİ SEÇİMLERİNDEN ÖNCE,İÇTİĞİMİZ SULARIN SAKINCALARINI VE SU TAHLİLİ İÇİN TEK MERKEZ OLAN REFİK SAYDAM HIFSIZSIHHA MERKEZİ TAHLİL SONUÇLARI YAPILMASINI İSTEMİŞTİM. 

Bu yazım ve bizzat bire bir görüşmem neticesinde AK PARTİ TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ DEĞERLİ AĞABEYİM SAYIN TEVFİK ZİYAEDDİN AKBULUT BU KONUYU BİZZAT SAĞLIK BAKANINA İLETECEĞİNİ SÖYLEMİŞ, AKABİNDE TÜRKİYE ÇAPINDA YAPILAN DENETİMLERDE UYGUN OLMAYAN HAZIR SU FİRMALARINDAN 30 TANESİ BİZİM TEKİRDAĞIMIZDAN ÇIKMIŞTI. 

AYRICA DÖNEMİN TESKİ MÜDÜRÜ HALİM ORTA DA UYARIMI DİKKATE ALMIŞ, TEKİRDAĞ VE KÖYLERİNDE YAPILAN KUYULARDA SİYANÜR, ARSENİK VE BOR GİBİ TEHLİKELİ MADENLER TESPİT EDİLMİŞ, GEREKLİ TEDBİR VE BAKIM YAPILMIŞ, SAYIN HALİM ORTA DA BU BİLGİLERİ BANA GÖNDEREREK SİZ OKUYUCULARLA PAYLAŞMAMI SAĞLAMIŞTI.

İNŞALLAH İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA YEMEK SEKTÖRÜNDE DE AYNI SIKINTIYI YAŞAMAYIZ.