info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Piyasa Raporu

Merhaba sevgili dostlar, KÖKSAL DÖVİZ ailesi olarak hepinize sağlıklı,mutlu ve kazançlı bir gün dilerim.

USD/TL: Dün Merkez Bankası 50 milyon USD'lik bir döviz satım ihalesi açtı. Dolar sabah 1.839 seviyesinden islem görmeye basladı ve kapanısı 1.844'ten gerçeklesti. Paritenin de destegiyle TL dolar karsısında güçlüydü. Dolar için bugün pivot nokta 1.840 olmak üzere destek 1.830, 1.850 ise direnç olarak takip edilecek.

EUR/USD: Euro bölgesinde kredi ve derecelendirme kuruluşlarının piyasa üzerinde yaptığı etki kısa sürerken ülkesel bazlı tedirginlikler gittikçe artıyor. Yunanistan yine bu ülkelerin başında gelirken Avrupa piyasalarında bugün gözler Yunanistan'da olacak. Piyasalar, Yunan hükümeti ile özel sektörden kreditörleri arasında bugün öğleden sonra yapılacak olan borç yeniden yapılandırma görüşmelerine odaklanacak. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) dün yaptığı açıklamada bugünkü toplantılara IIF Başkanı Charles Dallara ve Yunanistan'ın özel sektörden kreditörlerinin oluşturduğu komitenin eş başkanı Jean Lemierre'nin de katılacağını bildirdi. Yunanistan ile özel sektörden kreditörleri arasında yapılan görüşmelere Yunanistan'ın özel sektörün elindeki mevcut tahvilleri değiştirmek için vereceği yeni tahviller için ortaya koyduğu kupon faizinin çok düşük olarak değerlendirilmesi nedeniyle geçtiğimiz hafta ara verilmişti. Dün açıklanan Zew Ekonomik Beklenti Anketi ise -48,7 beklenirken -32,5 gelirken Almanya Zew Ekonomik Beklenti Anketi ise -49,7 beklenirken -21,6 geldi. Bu olumlu tablo pariteyi yukarı çekerken zorlu geçmesi beklenen 2012'nin ilk göstergeleri beklentilerin aksine gelmeye başladı. Zew analisti Frank'ın yaptığı açıklamada ekonomik beklentinin toparlanmasında iyileşen Abd datalarının İspanya ve İtalya'nın tahvil faizlerinin gerilemesinde tekili olduğunu vurgularken Euro bölgesi borç krizinin büyüme için bir risk oluşturmaya devam ettiğini belirtti. AMB'nın likidite programının ekonomik beklentideki artışı desteklediğini söylerken ekonomik beklenti endeksindeki artışın Almanya'da ekonoik aktivitenin gelecek 6 ayda istikrar kazanacağına işaret ettiğini vurguladı. Tabiî ki bu durumun sürmesi için Yunanistan, İtalya gibi kamu borcu yüksek ülkelerin bu borçlarını ödeme yetersizliği içine girmemesi gerekmekte. Özellikle Yunanistan'ın Imf'den gelecek krediye muhtaç olduğunu düşünürsek bu tablo çokta uzun sürmeyecek gibi gözükmekte.

ALTIN: Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in büyümesindeki yavaşlamanın, para politikasının gevşetileceği spekülasyonlarını yeniden ortaya atmasıyla hisse senetleri yükseldi  Euro, İspanya'nın tahvil ihalesinde borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve Almanya'da yatırımcı güveninin hızlı sıçramasının sonucunda, 2 gündür süren düşüşüne ara verdi. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası dördüncü çeyrekte yüzde 8.9 ile son 2 yılın en düşük hızına işaret etti. Almanya'da yatırımcı güveni 32.2 puanlık artışla eksi 21.6 puana yükseldi. S&P'nin geçtiğimiz hafta yaptığı 2 kademelik not indiriminden bu yana bugün ilk hazine ihalesini gerçekleştiren İspanya, 5 milyar hedefiyle açtığı tahvil ihalesinde 4.88 milyar euro borçlandı. Russell Investment Group'un Asya Pasifik bölgesi baş yatırım stratejisti Andrew Peace, Çin'in parasal genişlemeye gideceği düşüncelerinin görüldüğünü belirterek, Çin yönetiminin Avrupa'nın görünümünden büyük endişe duyduğunu söyledi.

Sarı maden gün içerisinde 1667 dolar seviyesine kadar yükseldi ancak buradan yaşadığı tepki satışlarını gün boyunca sürdürdü. Gece 1644 dolar seviyesine kadar gerileyen sarı maden buradan tekrar toparlanarak 1655 dolar seviyesine çıkış gerçekleştirdi. Genel görünümün uzun vadeli yükseliş olduğunu ancak 1671 dolar altında tepki satışlarına devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu yüzden de yaşanılacak kar realizasyonlarına dikkat etmeli ve bu satışlardan sonra uygun alım fırsatları değerlendirilmelidir. Eğer gün içerisinde sarı maden 1671 dolar seviyesinin üzerine çıkarsa yükselişlerin 1690 ve 1720 seviyelerine kadar devam etmesi beklenilmektedir. Aksi takdirde kar realizasyonları altın fiyatlarının yeniden 1639 seviyesine kadar gerilemesine sebep olacaktır.

BORSA: Dün güne alıcılı başlayan piyasada %1,07 oranındaki primle 53.364 puandan açılış yapan endeks, seansın ilk yarısında en yüksek 53.848 puanı test etmesinin ardından, seansın ikinci yarısını yatay geçirdi. İkinci seansa da kar satışlarının etkisi ile başlayan piyasada 52.993 puana kadar gerileyen endeks açılışta oluşan 560 puanlık gap'in bir kısmını kapadı. Bu seviyeden gelen tepki alımları ile kapanışa yakın yeniden hareketlenen endeks günü %1,39 oranındaki primle 53.529 puandan tamamladı.

NEDİM KAZ KÖKSAL DÖVİZ LÜLEBURGAZ/KIRKLARELİ
TEL:0288 214 56 58 - 412 97 90 GSM:0532 314 32 20


NOT:  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir...