info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

ABD Felaketi Yaşıyor!

ABD`nin kalbini vuran kasırgaya karşı hiçbir şey yapılamıyor. Onlarca kişinin öldüğü, en az 50 kişinin kaybolduğu olaylarda, bir babanın ikiz kızlarını kollarının arasından sele kaptırması tüm dünyayı yasa boğdu.

Günler öncesinden beklenen ve peş peşe uyarılar yapılan fırtına, ABD'yi perişan etti. Ülke yıkıcı seller karşısında çaresiz kalırken, yetkililer ölü sayısının açıklanandan çok daha yüksek olmasından endişeli.

Tropik Fırtına Henri'nin, Pazar öğleden sonra Rhode Island'a inerek şiddetli rüzgarlar ve yağmurla Doğu Sahili'ni tırmandığı sırada, başka bir bölgeden de çok kötü haberler geldi.

ABD'de Kuzey Karolina, New York ve New Jersey, büyük sel felaketiyle uğraşırken Tennessee'de en az 22 kişi öldü ve 50 kişi kayboldu. Kurtarma ekipleri Pazar günü paramparça evler ve enkaz dolu sokaklar arasında kayıp insanları aradı.

'ÖLÜ SAYISI ASLINDA ÇOK DAHA YÜKSEK' 

Humphreys County Şerif Ofisi'nin baş yardımcısı Rob Edwards, "Sel hızlı ilerliyor, sağda solda insanlar buluyoruz" dedi. Yetkililer ölü sayısının aslında çok daha yüksek olabileceğinden korkuyor.

İlçede 24 saatlik periyotta yaklaşık 45 santimetrelik yağmur önceki rekorları alt üst etti. Kırsal alanlarda meydana gelen sel, yolları, cep telefonu kulelerini ve telefon hatlarını parçalayarak, kayıp aile üyeleri arasındaki iletişimi zorlaştırdı.

Yetkililer Pazar günü New York Times'a, babalarının kollarından alıp götürülen ikiz bebekler de dahil olmak üzere en az 22 kişinin feci selde öldüğünü doğruladı.

Tropik Fırtına Henri Pazar günü öğlen saatlerinde New England'ı vurdu ve Doğu Kıyısı boyunca çeşitli bölgelerde sel ve elektrik kesintilerine sebep oldu.

ARABALAR PARÇALANDI, EVLER DAĞILDI 

New Jersey Valisi Phil Murphy, Cumartesi gecesinden Pazar sabahına kadar eyaletteki birçok ilçede, özellikle de merkezi bölgede, New Jersey'de yaklaşık 4 bin 500 evde elektriklerin kesildiğini söyledi.

Yerel basına göre sağanak yağışlar sürücülerin mahsur kalmasına, arabaların parçalanmasına ve evlerin hasar görmesine neden oldu.

New York Times, Pazar günü fırtınanın etkisiyle New Jersey'den Maine'e yaklaşık 135 bin kişinin elektriksiz kaldığını bildirdi. Pazar öğleden sonra Başkan Joe Biden, Rhode Island, Connecticut ve New York için acil durum bildirimlerini onayladığını söyledi.

Biden, "New Englandlılar bazı zorlu hava koşullarıyla uğraşmaya alışkın olsa da, bu fırtına, yüz binlerce insanı etkileyebilecek önemli sel ve elektrik kesintileri ile bölge genelinde çok kötü sonuçlar doğurma potansiyeline sahip" dedi.

ABD Başkanı, "Şimdi bu eyaletlerin hazırlanmasına, yaralarının sarıp iyileşmesine yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." diye konuştu.

New York City, fırtınanın inişinden önce şiddetli yağmurlarla vuruldu ve Cumartesi gecesi Central Park'a rekor yağış düştü. Yağış, Long Island ve güney New England'daki demiryolu hizmetini aksattı ve Pazar günü NYC havaalanlarında yüzlerce uçuşun iptal edilmesine neden oldu.

ABD'de New York'un kuzeydoğusunun bazı kısımları, kasırga beklenen Pazar günü öncesinde Henri Kasırgası'nın ilk etkilerini hissetmeye başladı. Yetkililerden ardı ardına uyarılar geliyor.

CNN meteorologu Gene Norman, fırtınanın ilk yağmurlarının Cumartesi akşamı güney New Jersey'den eyaletin kuzey kesimine doğru ilerlediğini ve güneybatı New York'un bazı kısımlarını ıslatmaya başladığını ve New York'un merkezine doğru ilerlediğini söyledi.

Doğu Bölgesi Ulusal Hava Servisi Twitter'da "Bu yağmur dalgası bu akşam gece saatlerine kadar hızlanarak ani sel riski yaratıyor" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: HEMEN GÜVENLİ BİR YERE GİDİN 

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Cumartesi öğleden sonra fırtına öncesinde olağanüstü hal ilan etti ve düzenlediği basın toplantısında Pazar günü şiddetli rüzgar, yağmur ve fırtına dalgalanmalarının beklendiğini vurgulayarak, herkesi evde kalmaya çağırdı.

Belediye başkanı ayrıca bir seyahat tavsiyesi yayınlayarak bölge sakinlerinin Pazar günleri seyahatlerini sınırlandırmalarını tavsiye etti. New York Valisi Andrew Cuomo ise sele eğilimli bölgelerdeki insanları uyardı: Hemen güvenli bir yere gidin.

Cuomo, Cumartesi günü televizyonda yayınlanan bir haber brifinginde, "Su basmaya meyilli bir bölgede olduğunuzu biliyorsanız... o bölgeden şimdi çıkın lütfen," dedi ve ekledi: "Daha yüksek bir yere çıkmanız gerekiyorsa, bunu bugün yapmalısınız."

Yıldırım ayrıca CNN tarafından televizyonda yayınlanan "WE LOVE NYC: The Homecoming konserinin ertelenmesine de neden oldu. Yetkililer insanlara teknelerini emniyete almalarını, araçlarına yakıt doldurmalarını ve konserve gıda stoklamalarını tavsiye etti.

KONSER YARIDA KESİLDİ 

Pazar günü kuzeydoğudaki havaalanlarında en az 400 uçuş iptal edildi. Yaklaşan şiddetli hava Cumartesi gecesi de Central Park'ta süperstarlarla dolu bir konseri yarıda kesti. Konser, New York şehrinin koronavirüsten kurtulmasını kutlamak için organize edilmişti

Ancak yetkililer, Barry Manilow'un setinde oluşan yıldırım tehdidi nedeniyle konsere gidenlerden parkı terk etmelerini istedi. New York City'nin 'Homecoming' (Eve dönüş) konseri Manilow çalarken, performansının yarısında iptal edildi

New York City'nin eve dönüş konseri yarı yolda dramatik bir şekilde iptal edildi ve eğlence tutkunlarına Central Park'ı hemen terk etmeleri ve Henri Kasırgası şehre inerken sığınak aramaları söylendi.

Belediye Başkanı Bill de Blasio, 'Gök gürültüsü ve şimşek nedeniyle herkesin kısa bir süre için güvenli bir yere taşınmasına ihtiyacımız var. Daha sonra konseri yeniden düzenleyeceğiz" dedi.

Ancak konsere gelenler parkı terk ettiğinden ve sağanak yağmur ve şimşek herhangi bir hafifleme belirtisi göstermediğinden, yetkililer fişi çekti ve konseri bitirdi.