info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

ABD`de Harvey Kasırgası Alarmı

ABD`nin Teksas eyaleti ile çevresini etkisi altına alan ve saatteki hızının 200 kilometreyi bulması öngörülen Harvey Kasırgası ana karaya ulaştı. ABD Başkanı Donald Trump da kasırganın vereceği zarara karşı bölgeye federal yardım yapılması için "doğal afet bildirisi" imzaladı.

ABD'de ana karaya ulaşan Harvey kasırgası, Teksas eyaletinin kıyı bölgelerinde etkili olmaya başladı.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, ülkeyi yaklaşık 12 yıldır vuran en şiddetli fırtına olarak nitelenen Harvey ile ilgili alarm durumunu, yaklaşık 55 saat içinde "birinci kategori"den "dördüncü kategori"ye çıkarttı.

Merkez, Harvey kasırgasının Teksas kıyılarına ulaşmasından 3 saat sonra ise rüzgarın saatteki hızının 210 kilometreden 200 kilometreye gerilediğini kaydederek kasırganın alarm derecesini "dördüncü kategori"den "üçüncü kategori"ye düşürdü.

Merkez ayrıca, kıyı bölgelerinde yaşamı durma noktasına getiren kasırganın getireceği yağmurların iç kesimlere doğru 161 kilometrenin üzerinde bir alanı sular altında bırakabileceğini belirtti.

Teksas'ta Corpus Christie'den Galveston Adası'nın batısına uzanan 7 ilçenin birçok bölgesinde yaşayan on binlerce kişi için zorunlu tahliye kararının ardından yüz binlerce kişi araçlarıyla evlerinden daha yüksek bölgelere ulaşabilmek amacıyla yollarda uzun araç kuyruklarına neden oldu.

Kasırga sebebiyle Corpus Christie, Houston ve Galveston limanları kapatılırken 110 binden fazla abone de elektriksiz kaldı.

PETROL RAFİNERİLERİNİ VURMA RİSKİ

Kimya fabrikaları ve petrol rafinerilerinin bulunduğu yerde de etkili olacağı belirtilen kasırganın bölgedeki petrol rafinerilerine zarar vermesi veya Colonial boru hattının devre dışı kalması durumunda, körfez petrolüne bağımlı olan ülkenin diğer bölgelerine petrol sevkiyatının olumsuz etkilenme riski bulunuyor.

Cuma günü fırtınanın ABD'ye yaklaşmasıyla benzin fiyatları üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

TRUMP'TAN "DOĞAL AFET İLANI"

ABD Başkanı Donald Trump, Teksas'taki kasırganın zarar vereceği bölgeye federal yardım yapılması için Teksas Valisi Greg Abbott'un afet bölgesi talebine karşılık, "doğal afet bildirisi" imzaladı.

Harvey, Teksas'ı 1961'den bu yana vuran "dördüncü kategori"deki ilk kasırga olurken ABD'de en büyük zarara yol açan Katrina 2005'te 'üçüncü kategori' ile etkili olmuştu.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin verilerine göre, birinci kategori kasırganın saatteki hızı 119-153 kilometreyi buluyor. Kasırga, evlerin çatılarının uçmalarına, büyük ağaç dallarının kırılmalarına, sığ köklü ağaçların devrilmelerine yol açabiliyor.

İkinci kategori kasırgada rüzgarın saatteki hızı 154-177 kilometreyi buluyor. Bu kasırga sağlam olarak inşa edilmiş yapılarda bile çatı ve cephelerde hasarlara yol açabiliyor. Çok sayıda ağaçların devrilmesine, yolların kullanılamaz hale gelmesine yol açabiliyor ve birkaç gün ile bir hafta arasında elektrik kesilmelerine neden olan hasarlara yol açıyor.

Hızı saatte 178-208 kilometreyi bulan üçüncü derece kasırga da yapılarda önemli derecede hasarlara yol açıyor, birçok ağaç köklerinden devriliyor ve yolların kullanılmaz hale gelmesine yol açıyor. Üçüncü kategori kasırga sonrasında elektrik ve içme suları birkaç gün ile birkaç hafta arasında kullanılamayacak duruma geliyor.

Saatteki hızı 209-251 kilometre arasını bulan dördüncü kategori kasırga gerçek anlamda bir felakete yol açıyor.

İyi inşa edilmiş evlerin bile çatılarını ve duvarlarını yıkabiliyor, araçlara, ağaçlara çok önemli zararlar verebiliyor. Elektrik direklerini, köprüleri yıkabiliyor. Aylar boyunca sürecek elektrik kesilmeleri ve içme suyu yokluğuna da yol açan bu tür kasırganın vurduğu bölgeler haftalar ya da aylar boyunca yaşanamaz hale geliyor.

Hızı saatte 252 kilometreyi bulup bunu daha da aşan beşinci kategori kasırga tam bir felaket yaşatıyor. Önüne kattığı her şeyi darmadağın edip parçalayan kasırga evleri, ağaçları yıkıyor, araçları sürüklüyor.

Kasırganın vurduğu yerler aylarca yaşanamaz hale geliyor. Devrilen ağaçlar ve elektrik direkleri nedeniyle kara yollarında büyük oranda ve aylarca sürebilecek ulaşım sıkıntısı yaşanıyor.