info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB - AP Türkiye Raporunda Türk Karşıtlığı Devam Ediyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler Grubu Üyesi İspanyol Milletvekili Nacho Sanchez Amor raportörlüğünde hazırlanan AP Türkiye Raporu’nun ilk taslağı Dışişleri Komitesi’nin 3 Aralık tarihli oturumunda tartışıldı.

- Taslak rapor içeriğinde 13 Mart 2019 tarihinde kabul edilen bir önceki raporda yer alan “üyelik müzakerelerinin askıya alınması” çağrısından sonra geçen sürede olumsuz gidişatın geçerliliğini koruduğu ileri sürülerek, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması gerektiği iddiası yineleniyor. 
- AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile görüşmeleri sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gelecek dönem anlaşması müzakereleri çerçevesinde Birleşik Krallık ile AB’nin görüş ayrılıklarının devam ettiğini ancak, anlaşmanın tamamlanması hedefli çalışmalara devam edilmesi kararının alındığını belirtti. 6 Aralık Pazar günü basına yansıyan haberlere göre taraflar arasında balıkçılık konusunda uzlaşı adımları atılmış olmakla birlikte, diğer uyuşmazlık noktalarında sonuç elde edilmesine yönelik çabalar sürüyor. Müzakerelerin en geç 10-11 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi öncesinde sonuçlandırılması hedeflenmekte.
 
- AB ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ile ilişkilerin “Stratejik Ortaklık” düzeyine yükseltildiğini açıkladı. Karar verilen yeni ortaklık çerçevesi kapsamında AB ve ASEAN liderlerinin düzenli olarak gerçekleştirilecek zirve toplantılarında bir araya gelmesi planlanmakta.
 
- 27 AB ülkesinin liderlerinin katılacağı AB Konseyi 10 – 11 Aralık tarihinde düzenlenecek. Zirvede COVID-19 krizi, Çok Yıllı Mali Çerçeve ve Toparlanma Fonu, Brexit, 2030 yılı için AB’nin yeni emisyon azaltma hedefi, Türkiye ile ilişkiler, AB – ABD ilişkileri ele alınacak.
 
- AB Komisyonu demokrasinin tüm AB genelinde daha da güçlendirilmesi amacıyla oluşturulan Avrupa Demokrasi Eylem Planı’nı sundu. Medya özgürlüğü ve çoğulculuğun güçlendirilmesi, siyasi seçimlerin adil ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesi, sektörün dijital dönüşümüne destek olunması, bilgi kirliliği ve siber müdahalelerle mücadele gibi eylemlerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce tamamlanması hedefleniyor.
 
- AB Komisyonu özellikle koronavirüs krizinden etkilenen ancak, Avrupa'nın kültürel çeşitliliği, demokrasinin gelişimi ve dijital özerkliği için elzem olan medya ve görsel-işitsel sektörün gelişmesi ve dönüşümünü desteklemek üzere adımlar içeren bir Eylem Planı kabul etti.
 
- AB Komisyonu özellikle koronavirüs krizinden etkilenen ancak, Avrupa'nın kültürel çeşitliliği, demokrasinin gelişimi ve dijital özerkliği için elzem olan medya ve görsel-işitsel sektörün gelişmesi ve dönüşümünü desteklemek üzere adımlar içeren Eylem Planı’nı kabul etti. Plan kapsamında COVID-19 krizinin yol açtığı etkilerin geride bırakılması için mali kaynak sağlanması, bilinçli medya okur-yazarlığının güçlendirilmesi amaçlı girişimler yürütülmesi ve haber medyasını odağına alan yatırım ve destek girişimleri düzenlenmesi sağlanacak.
 
- AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell AB Dış Eylemler Dairesi Genel Sekreterliği’ni 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Stefano Sanino’nun üstleneceğini açıkladı.
 
- 1 Ocak 2021 tarihinde AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek olan Portekiz Başbakanı Antonio Costa altı ay sürecek görev boyunca Avrupa’nın ekonomik ve sosyal toparlanması, çevreci, yeşil, dijital toplum ve kapsayıcılık alanlarındaki politikalara öncelik verileceğini açıkladı

 

Kaynak : Murat Ürtekin