info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bisiklet İle Su Ürettiler

Dyson Tasarım Ödülleri’nde yer alan ürünlerden biri olan Fontus, havadaki nemi kullanarak su üretmenizi mümkün kılıyor!

James Dyson’ın açtığı, geleceğin teknolojik ürünlerini keşfetmeyi hedefleyen tasarım yarışması “Dyson Award”dan daha önce ilginç örnekler görmüştük. Mesela teknolojik bir koltuk değneği bunlardan biriydi. Şimdi ise Fontus isimli ilginç başka bir tasarım var karşımızda.
 
“Fontus”, Viyana’lı endüstri mühendisi Kristof Retezar’ın yarattığı ve havadaki nemi kullanarak su biriktirmeye yarayan bir cihaz. Fontus özellikle devamlı bisiklet kullananların çok işine yarayabilir. Bisikletin gövdesine takılan alet güneş enerjisi ile çalışıyor ve bisiklet hareket ettikçe tam ortasında bulunan Peltier mekanizması, önden gelen nemli havayı soğutarak su damlalarına dönüştürüyor. Damla damla biriken damıtılmış su, altına takılı yarım litrelik normal bir plastik su şişesini yavaş yavaş dolduruyor.
 
Fontus sadece bisikletçilere değil, su kaynaklarının az ama havadaki nemin çok olduğu bölgelerde de kullanılabilir. BM raporlarına göre 2030 yılında 40 ülkede 2 milyar insan su sıkıntısı çekiyor olacak. Havadan su elde etmenin böyle kolay bir yolu varken, neden kullanılmasın?