info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cephanelik Gibi Gemiye İsrail Operasyonu

Suriye den yola çıkarak Mersin e uğradıktan sonra rotasını Gazze ye çeviren silah taşıyan bir gemi İsrail donanması tarafından durduruldu

İsrail donanması Gazze'ye tonlarca silah taşıdığı iddia edilen bir yük gemisine Akdeniz açıklarında el koydu. İsrail ordusu Suriye'den yola çıkan geminin son durağının Mersin olduğunu açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, silahları İran'ın gönderdiğini açıklarken Türkiye'nin bağlantısı olmadığı vurgulandı.

Suriye'den yola çıktı
İsrail, dün sabah saatlerinde donanmanın silah kaçakçılığını önlemek için uluslararası sularda yaptığı rutin devriye sırasında silah yüklü bir gemi tespit edildiğini duyurdu. İsrail ordusu Liberya bandıralı kargo gemisinin Suriye'nin Lazkiye limanında yüklendiğini ve Mersin'e gittiğini açıkladı. İki gün önce Mersin'den yola çıkarak Mısır'ın El-Ariş limanına gittiği belirtilen gemiye İsrail kıyılarının 200 deniz mili (320 kilometre) açığında hiçbir direnişle karşılaşılmadan el konuldu. İsrail ordusu gemideki 'tonlarca' silahın Mısır üzerinden 'Gazze'deki terör örgütlerine' gönderilmek istendiğini iddia etti. 'Victoria' adlı geminin bir Alman şirketine ait olduğu, işletmesini ise bir Fransız firmasının yaptığı belirtildi.

'Türkiye'nin ilgisi yok'
Başbakan Netenyahu olayla ilgili halen bilgi topladıklarını belirterek, "Kesin olan bir şey var, silahlar Suriye'deki bir aktarma istasyonu aracılığıyla İran'dan geliyor. İran, İsrail'e karşı terörist güçleri silahlandırmaya devam ediyor" dedi. Silahların İsrail vatandaşlarına zarar vermek amacında olduğunu belirten Netenyahu, gemideki silahlara uluslararası yasalar doğrultusunda el koyduklarını söyledi.
Netanyahu, "Silah kaçakçılığını önlemek hem hakkımız hem de görevimizdir. Gemiyle ilgili ülkeleri de durumdan haberdar ettik" dedi. İsrail ordusu ise "Türkiye'nin bu olayla hiçbir bağlantısı olmadığını vurguladıklarını" ifade etti.

Üç konteyner silah
İsrail ordu sözcüsü Tuğgeneral Avi Benayahu, baskını yapan askerlerin gemide gizlenmiş en az üç konteyner silahı açtığını söyledi. Benayahu, gemide yüzlerce konteyner olduğunu ve geri kalanının limana çekildikten sonra inceleneceğini belirtti. Gemi mürettebatının sorgulama için İsrail Deniz Kuvvetleri refakatinde Aşdod limanına götürüldüğü bildirildi.

Mavi Marmara'yı da aynı tim basmıştı
Mersin'den Gazze'ye doğru yola çıkan Victoria gemisini, geçen yıl mayıs ayında Mavi Marmara gemisine operasyon düzenleyen Shayetet 13 komandoları ele geçirdi. Gemiye hızlı teknelerle yaklaşan elit komandolar daha sonra iplerle güverteye tırmandı. Burada herhangi bir direnişle karşılaşmadan gemiyi Aşdod limanına çekti.

Kaynak : Milliyet