info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Deprem Dünya Devlerini de Vurdu!

Japonya yı vuran depremde en çok zarar gören bölgede bir çok dünya devi firma da var.

Japonya'yı vuran büyük depremde en çok zarar gören bölgede birçok dünya devi şirket de bulunuyor. Deprem ve tsunami yıkımıyla karşı karşıya kalan dünya devleri şunlar:

Toyota: Firmanın Yaris üretimin yapıldığı fabrika, Belta sedan, Auris ve Blade'in üretildiği fabrika, Hybrid otomobillerin bataryalarının üretildiği fabrika ve yedek parça fabrikası.

Honda:
Motor yedek parçaları ve şanzıman üretiminin yapıldığı fabrika. NHK kanalı bir kadın ve bir erkeğin fabrikada yaşamını yitirdiğini duyurdu. Tochigi'de ayrıca Honda'nın A&G merkezleri bulunuyor. Honda da yapılan açıklamaları doğruladı.

Fuji Heavy Industries: Subaru otomobillerinin ve uçak üreticisi. Uçak fabrikası ve endüstriyel araç üretim fabrikası Tochigi'de bulunuyor. Şirketten henüz bir açıklama yapılmadı.

Sony: Fukushima'da iki, Miyagi'de dört fabrikası bulunan Sony, tüm bu fabrikalarında üretimin durdurulup, binaların boşaltıldığını açıkladı. Zarar henüz bilinmiyor.

Bridgestone: Fabrikalarda büyük bir zarar olduğu bildirilmedi.

Canon: Tesislerde herhangi bir zarar veya yaralanma bildirilmedi.

Fujitsu: Tesislerde kısmi zarar meydana geldiği, herhangi bir can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Nissan: Japonya'daki dört üretim fabrikasında da çalışmalar durduruldu. Tochigi ve Fukushima fabrikalarında küçük çaplı yangınlar çıktığı öğrenildi. İki çalışan yaralandı.

Öte yandan Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupalı sigorta şirketlerinin hisselerinde de büyük düşüşler yaşandı.

Yurtdışında işlem gören dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden Swiss Re, Hannover Re ve Munich Re'nin hisseleri yüzde 4'den fazla değer kaybetti.

Swiss Re'den bir yetkili konuyla ilgili yaptığı açıklamada depremin sektör için etkisinin ne olcağı konusunda yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirterek, "Durum hala belirsizliğini koruyor. Şu anda hiçbir şey söyleyemiyoruz. Etkinin ne olacağı konusunda bir yorum yapabilmek için genelde bir ya da iki hafta geçmesi gerekiyor" dedi.

-BAZI PETROL RAFİNERİLERİNDE FAALİYETLER DURDURULDU

Japonya Merkez Bankası (BoJ), depremin yarattığı kaygıları gidermek amacıyla finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için her türlü çabayı sarf edeceğini bildirdi.

BoJ'den yapılan açıklamada, "Japonya'da borsa ve yen değer kaybettiği için finansal piyasalarda istikrarı sağlamak amacıyla elimizden geleni yapacağız" denildi.

Ekonomi uzmanları, Japonya'da borsada işlem gören hisselerin, özellikle depremin ve tsunaminin vurduğu bölgelerdeki fabrikalara ait olanların gelecek hafta pazartesi günü muhtemelen değer kaybedeceğine dikkati çektiler.

Bu arada dün 82,90 yenden işlem gören ABD doları bugün 83,20 yene kadar çıktıktan sonra 82,75 yene düştü. Böylece yen, ABD doları karşısında iki haftanın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Tokyo'daki Mizuho Research Institute'den Yasuo Yamamoto, depremin ve tsunaminin etkilediği ülkenin kuzeydoğusundaki otomobil ve yarı iletken fabrikaların zarar görmesinin olumsuz ekonomik etkileri olacağını ifade etti.

Japonya'da rafineri işletmecisi JX Nippon Oil & Energy şirketi, Sendai, Kashima ve Negishi'deki üç rafineride faaliyetleri durdurduğunu açıkladı. Cosmo Oil şirketine ait Chiba rafinerisinde de büyük yangın çıktığı bildirildi. Electric Power Development şirketi de Yokohama bölgesinde Isogo termal elektrik santralindeki çalışmaları durdurdu.

Singapur merkezli Action Economics'den David Cohen, depremin vereceği zararın kısa vadede ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1'ine mal olacağını, ancak uzun vadede inşa çalışmalarından ötürü büyüme için olumlu sonuçları olacağını söyledi.

-PETROL FİYATI-

Öte yandan deprem, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının da yönünü aşağı çevirdi. ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi Asya'daki işlemlerde düne göre 1,30 dolar azalışla 101.40 dolardan satılıyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi dün 1,68 dolar değer kaybederek günü 102.70 dolardan kapattı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı nisan ayı teslimi de 1,20 dolar düşüşle 114.23 dolardan işlem görüyor.