info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Deprem Etkilerini Gösteriyor

Depreme 371 kilometre uzaklıktaki Tokyo da depremden sonra tsunami etkili oluyor.

Japonya'nın kuzeyinde 8.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerel saatle 14.46'da meydana gelen deprem, yüzyılın en büyük beşinci depremi olarak tarihe geçti. Japonya'da önce 7.9 olarak duyurulan sarsıntı, ABD Jeoloji Merkezi'nceyse 8.8 şiddetinde olarak açıklandı. Depremin yerin 10 kilometre altında, doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi

Depreme 371 kilometre uzaklıktaki Tokyo'da depremden sonra tsunami etkili oluyor. Araçlar denize doğru sürükleniyor. Kentte ve ülkenin genelinde yangınlar çıktı. Depremin merkez üssünde durumun ne olduğuna ilişkin hiçbir haber gelmiyor.

Son gelen bilgiye göre tüm limanlar ulaşıma kapatıldı...

Tsunami dalgaları tarlaları, çiftlikleri vurdu. Yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki tsunami dalgaları yıkarak ilerliyor. Depremin ardından kapatılan nükleer santrallerde sızıntı olmadığı açıklandı...

Deprem sonrasında tüm Pasifik'te tsunami alarmı verildi...

Japonya’da bugün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Honşu adasının Sendai bölgesinin 130 kilometre doğusu, başkent Tokyo’nun ise 380 kilometre kuzeydoğusu olduğu bildirildi.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, Japonya’nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında meydana gelen depremin yerin 24 kilometre altında oluştuğunu duyurdu.

Ölü sayısı 33'e yükseldi

Japonya’da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 33’e yükseldi. Japon medyası, başkent Tokyo’da 67 yaşındaki bir kişinin çöken duvarın, yaşlı bir kadının da çöken çatının altında ezilerek can verdiğini duyurdu. Başkentin kuzeyindeki İbaraki bölgesinde de bir evin çökmesi sonucu 3 kişinin öldüğü belirtildi. Farklı bölgelerden de ölü, yaralı ve kayıp haberleri geliyor. Japon medyası, daha önce deprem ve depremin yol açtığı dev dalgalarda 19 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Kyodo haber ajansı, bölgedeki Onagawa nükleer santralinde yangın çıktığı haberini geçti.

Depremin büyüklüğü nedeniyle, Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, başlangıçta sınırlı tuttuğu tsunami alarmını daha sonra neredeyse Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan bütün ülkeler için genişletti. Tsunami uyarısı yapılan ülkeler arasında Rusya, Tayvan, Filipinler, Endonezya, Papua Yeni Gine, Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji, Meksika, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua, Panama, Honduras, Şili, Ekvador, Kolombiya ve Peru da bulunuyor.

Depremden sonra Japonya’nın başkenti Tokyo ve civarında 4 milyon evin elektrikleri kesildi, kentte 14 yangın çıktı. Tokyo’nun merkezinde tüm tren seferleri durduruldu.

Japonya’nın kuzeyindeki Tohoku otobanının bazı bölümleri hasara uğradı, Tokyo yakınlarındaki Chiba rafinerisinde ise büyük bir yangın çıktı. Kuzeydeki tren seferleri durduruldu, hükümet depremden etkilenen bölgelere 900 kurtarma görevlisi gönderdi. Narita havaalanı kapatıldı, yolcular ise tahliye edildi.

Tokyo metrosu ve banliyö trenleri durduruldu. Kuzeydeki Sendai havaalanını ise su bastı. Japonya’daki tüm limanlar tsunami tehdidi dolayısıyla kapatıldı. Bu arada 8 askeri uçak ise depremin verdiği hasarı gözlemlemek üzere havalandı. Başbakan Naoto Kan, Japon halkından sakin olmalarını istedi. Japonya Merkez Bankası mali piyasanın istikrarını sağlamak için azami gayretin gösterileceğini açıkladı.

Depremin ardından bazı nükleer santraller otomatik olarak kapandı. Yetkililer, Tepco Fukuşimi’nin 1 nolu terminalinde bir sorun çıktığını, ancak hemen güvenliğin sağlandığını söyledi. Toyota ise kuzeydoğudaki iki tesis ile parça üretim fabrikasında üretimin durdurulduğunu duyurdu.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada da depremin ardından, Japonya’nın Honşu adasının doğu sahili açıkları ve yakınlarında büyüklükleri 5,8 ile 7,1 arasında değişen 20 artçı deprem olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, depremden sonra meydana gelen en büyük artçı şok Honşu adasının doğu sahili açığında, depremden yaklaşık 45 dakika sonra oluşan 7,1 büyüklüğündeki artçı deprem oldu. Ana şoktan yaklaşık 6 saat sonra, Honşu adasının doğu sahili yakınında 6,5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi.

Japonya’da bugün meydana gelen depremin, 1872’den bu yana en büyük deprem olduğu bildiriliyor.

Japonya’da 1923’te Canto’da meydana gelen depremde ise 143 bin kişi hayatını kaybetmişti. Japonya’da sol yıllarda en fazla can kaybına neden olan deprem ise 1996’da 5 bin 500 kişinin öldüğü Kobe depremi olmuştu.

Kuzey Amerika'nın batı kıyılarında da tsunami alarmı

Japonya’da bu sabah meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından Kuzey Amerika’nın batı kıyılarında da tsunami alarmı verildi.
ABD’nin Alaska eyaletindeki Tsunami Uyarı Merkezi, alarmın, ABD ve Kanada’nın batı kıyılarının tamamı olmak üzere, Meksika sınırından ABD’nin Alaska eyaletinin Chignik Bay’a kadar olan bölgeyi kapsadığını duyurdu. Alaska eyaletinde ayrıca, Aleutian adalarında yaşayan ondan fazla topluluk da tsunami konusunda alarma geçirildi. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin hemen ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin Hawaii eyaleti için de tsunami alarmı vermişti.

TSUNAMİ DEHŞETİ


Depremin ardından Japnoy'yı yüksekliği 6 metreyi bulan tsunami dalgaları vurdu. Dalgalar kıyıda yüzlerce metre ileriye gidip araçları denize doğru çekti. Bir anda denizin üstü araçlarla doldu. Endonezya ve Tayvan'da da tsunami alarmı verildi.

Ülke artçı depremlerle sarsılıyor

Japonya’nın kuzeydoğusunda, 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından 6 şiddetinin üzerinde 4 artçı deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, 7.1 büyüklüğe kadar 4 artçı depremin daha olduğunu bildirdi.NHK televizyonu, 8.9 büyüklüğündeki depremin, başkent Tokyo’daki binaları salladığını ve "çok sayıda yaralı" olduğunu duyurdu.NHK kanalı, Fukushima bölgesindeki Onahama kentinde araçların, evlerin ve binaların tsunamiyle sürüklenip götürüldüğü görüntüleri yayınladı.

Kızıl Haç'tan korkutan uyarı: Tsunami adaları silip süpürebilir

Kızıl Haç örgütü, Japonya'da yaşanan depremin ardından meydana gelen tsunami dalgalarının büyüklüğünün, Pasifik'te bulunan kimi adalardan yüksek olacağını, bu yüzden adaların büyük risk altında olduğu uyarısında bulundu.

BM: "30 arama ve kurtarma ekibi hazır durumda bekletiliyor"

Japonya’nın doğu sahili açıklarında meydana gelen depremin ardından BM tarafından yapılan açıklamada, 30 arama ve kurtarma ekibinin Japonya’ya gönderilmek üzere hazır durumda bekletildiği belirtildi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre’nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, "Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız" dedi. Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.

Deprem ekonomiyi de vurdu

Sarsıntının yol açtığı hasarlardan etkilenen bir çelik fabrikası yanmaya başlarken, Sony firması bölgedeki altı fabrikasını geçici olarak kapattığını duyurdu. Japon yeni, dolar karşısında son iki haftanın en düşük seviyesine gelirken, Japon borsasında da hisse senetleri son beş haftanın en düşük seviyesinde.

Başbakan: Deprem büyük hasara neden oldu

Japonya’da 8,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu söyledi. Başbakan, depremin vurduğu bölgedeki nükleer santrallerin zarar görmediğini ve radyasyon sızıntısı olmadığını belirtti. Hükümet sözcüsü Yukio Edano da yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesinde askerlerin gönderildiğini kaydetti.