info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İran da 7.8 Şiddetinde Deprem

İran da Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

 

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, İran'da 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü önce 8.0 olarak vermişti.
 
İran devlet televizyonu depremde en az 40 kişinin öldüğünü duyurdu. İsminin açıklanmaması kaydıyla uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan İranlı bir yetkili, depremde yüzlerce ölü olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
 
Uzmanlar bu büyüklükte depremlerin dünya çapında yılda iki kez meydana geldiğini belirtiyor.
İRAN'A GÖRE DEPREMİN ŞİDDETİ 7.5 
İran'ın Fars Haber Ajansı, ülkenin güneyindeki Pakistan yakınlarındaki Sistan ve Belucistan eyaletinde 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezi, depremim yerel saatle 15.14'te yerin 18 kilometre derinliğinde meydana geldiği kaydetti. Depremin çevre ülkelerde de hissedildiği belirtiliyor.
Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi ise 15.2 kilometre derinlikteki depremin büyüklüğünün 7.8 olduğunu duyurdu. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi depremin Pakistan yakınlarındaki Khash bölgesinde meydana geldiğini açıkladı.
PAKİSTAN'DAN AÇIKLAMA
Pakistan Meteoroloji Kurumu, depremin büyüklüğünü 7,8 olarak açıklarken, yerin 75 kilometre altında olduğunu bildirdi. Kurum, en büyük hasarın ülkenin İran sınırındaki Taftan'da meydana geldiğini belirtti.
Kurum, yüksek şiddetli sarsıntıda en az bin 200 ev ve dükkanın yıkıldığını, binaların altında kalan yüzlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini duyurdu.
 
AFAD'DAN AÇIKLAMA GELDİ
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye saati ile 13.44'te İran-Pakistan sınırında Khas kentinin 94 kilometre doğusunda ilk belirlemelere göre 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
 
TÜRK KIZILAYI'NDAN ACİL YARDIM
 
Türk Kızılayı, İran'da meydana gelen deprem sonrası insani yardım için hazırlık çalışmalarına başlandığını açıkladı.
Depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, insani yardım için hazırlık çalışmalarına başladı. Depremin hemen ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, durum tespiti için İran Kızılayı ile iletişime geçti. İran Kızılayı'na, Türk Kızılayı'nın insani yardım konusunda hazır olduğu, yardım talebi olması halinde bölgeye gerekli yardım malzemelerinin hızlıca ulaştırılabileceği şeklinde bilgi verildi.
Hazırlık çalışmaları çerçevesinde, Türk Kızılayı'nın İran Sınırına yakın afet lojistik merkezlerinde, çadır, battaniye, uyku tulumu ve gıda kolisi gibi yardım malzemelerin tırlara yüklenmesine başlandı. Türk Kızılayı, ihtiyaç halinde bölgeye insani yardım malzemesi ve afet müdahale ekibi ulaştırabilmek için hazırlıklarını hızla tamamlayacak.
 
37 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
 
10 Nisan'da meydan gelen 6.3 şiddetindeki depremde 37 kişi ölmüş, 850 kişi yaralanmıştı.