info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Japon Validen Türk Usulü

Japonya da 11 Mart ta meydana gelen 9 şiddetindeki depremin ardından soğutma sistemi arızalanan Fukuşima Daiçi Nükleer santralının bulunduğu bölgede gıdalara ve şebeke suyuna radyasyon bulaştığı uyarıları yapılırken Tokyo Valisi bunun aksini kanıtlamak için tanıdık bir yönteme başvurdu

Vali Şintora Isihiara güvenli olduğu göstermek için gazetecilerin önünde şebeke suyu içti.

Daha önce santralin bulunduğu bölgede üretilen süt, ıspanak, brokoli ve karnabahar gibi sebzelerde radyasyon tespit edildiği açıklanmıştı. İçme ve deniz suyunda da radyasyon oranın normalin üzerine çıktığı belirtiliyor. Singapur, Hong Kong, Avustralya, ABD ve Rusya, Japonya’dan sebze, deniz ürünü ve süt ihracatını yasakladı.
 


1986 TÜRKİYE

Cahit Aral da çay içmişti...
Tokyo Valisi Shintaro Ishihara’nın halkı rahatlatmak ve “tehlike yok” mesajı vermek için şebeke suyunu içmesi akıllara Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral’ı getirdi. Aral, 1986’daki Çernobil faciasının ardından düzenlediği basın toplantısında çaydaki radyasyonun tehlikeli olmadığını kanıtlamak için çay içerek poz vermişti. Aral, Japonya’daki son felaketin ardından Akşam gazetesine yaptığı açıklamada da çay içmesini 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “İç de millet rahatlasın” diye önerdiğini söyledi. Aral, “O dönem bunu kimse yazmadı. Gazeteciler geldi, ellerinde radyasyon ölçme cihazı var. Para çıkarıp çay aldırdım. Masanın üzerine torba torba koyduk, aleti getirdim hiçbirinde alarm vermedi. Bir televizyon getirttim. Açtırdım ve ona doğru yürümeye başladım. Cihaz ötmeye başladı. Te-levizyonun yaydığı radyasyon daha fazlaydı” dedi.