info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Lüks Ürünlerde ‘Made in China’ Dönemi Başlıyor

“Made in China’ dünyanın her yerinde tüketicilerin gözünde taklit ve kalitesiz ürünle eş anlamlı. Ancak Çin bu algıyı yıkmakta kararlı. Küresel ekonominin yükselen yıldızı, ünlü lüks markalarının taklitlerini üretmeyi bırakıp, kendi lüks markalarını yaratıyor.

Üstelik bunun ilk adımlarından birini çok şaşırtıcı bir alanda atıyor: Çinliler, Adı Fransa ile özdeşleşmiş olan Bordo şaraplarına gözünü dikti.

Çin-Belçika ortak girişimi Tesiro, Fransa’nın ünü tüm dünyaya yayılan Bordo bölgesinden, Fransız bir aileye ait bir şarap üretim tesisini satın aldı.      

Tesiro’nun aldığı Chateau Laulan Ducos adındaki tesis, Bordo Şarap Üreticileri Birliği’ne göre 1911 yılından bu yana bölgenin önde gelen üreticilerinden Ducos ailesine aitti.    

Avrupa’nın en büyük mücevher perakendecilerinden biri olan Tesiro, Belçika merkezli Eurostar Diamond Traders ile Çinli Tongling Jade and Diamond Co Ltd şirketinin ortak girişimi.

Yıllık geliri, yaklaşık 20 milyar dolara yaklaşan Tesiro da, Belçikalı ortağının bağlantıları sayesinde Tiffany ve Cartier gibi ünlü lüks markalara tedarik sağlıyor.

Tesiro’nun Çin’de çoğunluğu güneyde olmak üzere yaklaşık 400 mağazasında toplamda 3 bin kişiye istihdam sağlıyor.

ŞARAP TUTKUNU CEO
Şirketin 42 yaşındaki CEO’su Shen Dongjun tam bir şarap tutkunu ve lüks ürünleri pazarlama konusunda bilinmesi gereken bütün ince detaylardan haberdar. Shen’in elinde hiç zorluk çekmeden ulaşabileceği uzun bir VIP listesi de hazır halde bulunuyor.

Çin ve Hong-Kong, 2010’da Bordo bölgesinden, 459 milyon dolar değerinde, toplam 33.5 milyon şişe şarap ithal etti ve bölgesinin piyasa değeri açısından en büyük ihracatını gerçekleştirmesini sağladı.   

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan, Tesiro’nun finansal işlerinden sorumlu yöneticilerinden Zhou Linjun, “Önemli festivaller, önde gelen isimlerin düğünleri için kendi mücevherlerimizi satabiliyorsak, neden şaraplarımızı da satmayalım” dedi.

Tesiro CEO’su Shen, Çin’de lüks şarap tüketiminin artmasının ardından, Fransız üzüm bağlarına yatırım yapma fikrini geliştirdiğini, ailesinden ve arkadaşlarından büyük bir destek aldığını söyledi.

Shen, Bordo dışındaki Medoc bölgesinde satın aldıklarından önce tam 40 üzüm bağı gezdiğini belirtti.

FESTİVALLERE SPONSOR OLDU
2009’da Almanya’daki Altın Ayı Film Festivali’ne sponsor olmaya başlayan Tesiro, festivale katılacak film yıldızlarına mücevher sağladı. Şirket, 2010’da 60’ıncı yılını kutlayan festival için, Uluslararası Berlin Film Festivali’nin direktörü olan Dieter Kosslick’e, üzeri tamamen elmaslarla kaplı, festivalin simgesi olan ayı figürü armağan etti.

Tesiro aynı zamanda, 2009 yapımı The Reader (Okuyucu) adlı filmle, En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre ve Oscar ödülü alan, Titanic filminin unutulmaz İngiliz oyuncusu Kate Winslet’in de mücevher sponsoru oldu.

LÜKS PİYASASI KÜLLERİNDEN DOĞUYOR
İki yıl  önce patlak veren küresel ekonomik kriz, yavaş yavaş etkisini azaltırken, tüketiciler sahalara geri dönüyor. Krizden en büyük darbeyi yiyen lüks ürün piyasası ise son yıllarda olmadığı kadar hareketli.

Avrupa’da birbirine rakip olarak gösterilen İtalyan mücevher ve saat üreticisi Bulgari ile dünyanın en önemli lüks markalarından biri olan LVHM, oldukça önemli bir anlaşmaya imzaladı. İtalyan şirket, artık Fransız devin kontrolünde.