info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye Hazinesinin Ayarı Bozuldu

Faiz ve kurdaki artış Hazine’nin borç görünümünü olumsuz etkiliyor.

Mali piyasalarda likidite bolluğunun azalacağına ilişkin belirtilerle birlikte, gelişmekte olan ülkelerde başlayan döviz ve faiz artışları Türkiye ekonomisini her iki cephede olumsuz etkiledi.
 
Borç 569 milyar lira
 
Hazine’ye göre halen kamunun 569 milyar lira brüt borcu bulunuyor. Hazine’nin, kamuya ait borçların kur ve faiz değişiminden nasıl etkilendiğini gösteren teknik çalışmasına göre TL’nin yüzde 5 değer kaybetmesi ya da kazanması halinde genel yönetim borç stokunun GSYH’ya oranı 0,5 puan yükseliyor ya da düşüyor. Faiz seviyesindeki her yüzde 10’luk artış ya da azalış da borç oranın 0,2 puan yukarı ya da aşağı gitmesine yol açıyor.
 
Faiz yüzde 45,6 arttı
 
Son bir ayda dolar kuru 1,88 liradan 1,95 liraya yükseldi. Kurdaki artış yüzde 3,72 oldu. Kurdaki artış ‘genel yönetim borç stoku’nun GSYH’ya oranını 0,37 puan yükseltirken, borçların toplamda 5,3milyar lira yükselmesine yol açtı. TL faiz seviyesi ise yıl başından bu yana yüzde 45,6 oranında artış gösterdi. Bu durum borçların GSYH’ya oranında 0,91 puan yükselmesine neden olurken, kamunun borç yükü toplam 12,9 milyar lira arttı.
 
Hem faiz hem kurun Hazine’ye toplam yükü ise 18,2 milyar liraya ulaştı. Faiz ve kur seviyesinin bu düzeyde kalması halinde söz konusu yük bütçe gelirlerinden karşılanmak zorunda kalacak. Önümüzdeki günlerde piyasaların düzelmesi, kur ve faizlerin yeniden eski seviyelerine gelmesi halinde ise bu yük büyük ölçüde azalacak.
 
Olumsuzluk yaşamadık
 
Son dönemde büyük yatırımlara imza atan gruplar arasında yer alan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu tür gelişmeler nedeniyle henüz negatif bir durum yaşamadıklarını söyledi. Yapımını üstlendikleri ‘3.Havalimanı’ inşaatı için önlerinde uzun zaman olduğunu belirten Özdemir, şunları söyledi: “Zaten alınmış finansman modellerimiz var. Kurda kalıcı bir etki olacağına inanmıyorum. Türkiye ekonomisinin sağlam olduğuna inanıyorum. Bankacılık sistemi, ekonomi sistemi gayet iyi.” Özdemir, gelirleri TL, borçları döviz olan üstelik de döviz borcunu kurla sabitlemeye olan yatırımcıların sıkıntı yaşayabileceğine dikkat çekti.