info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Enerji Devinden 28 Milyar Dolarlık Satın Alma

Kanada`nın enerji devi Enbridge, ABD`li doğalgaz firması Spectra Energy`yi 28 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardı.

Kanada'nın enerji devi Enbridge, ABD'li doğalgaz firması Spectra Energy'yi 28 milyar dolara satın almak için anlaşmaya varıldığını duyurdu. 

Enbridge'den yapılan açıklamada, 28 milyar dolarlık satın alma sonucunda oluşacak firmanın "Kuzey Amerika'nın en büyük enerji altyapı şirketi" olacağı belirtilirken, bu firmanın toplam piyasa değerinin 127 milyar dolara ulaşacağı kaydedildi. 

Yeni oluşacak firmanın adının Enbridge Inc. olacağı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, bu firmanın hisselerinin yüzde 57'sinin şu anki Enbridge ortakları, yüzde 43'ünün de Spectra Energy ortakları tarafından sahip olunacağı ifade edildi. 

Açıklamada, her iki firmanın yönetim kurullarının satın almayı onayladığı bildirilirken, anlaşmanın gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği kaydedildi. 
Enbridge İcra Kurulu Başkanı (CEO) Al Monaco, açıklamada, anlaşmanın her iki şirket için "dönüşümsel" olduğunu ve firmalar için "çeşitlilik ve finansal esneklik" oluşturacağını vurguladı. 
Uzmanlar, düşük petrol fiyatları nedeniyle enerji şirketlerinin nakit akışı ve yatırım bulma gibi sorunlarla karşılaştığına dikkati çekerek, yeni oluşacak firmanın ham petrol, petrol ürünleri, doğalgaz, boru hatları ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda zengin bir portföyünün olacağını belirtiyor. 

Anlaşmanın açıklanmasının ardından, New York borsasında, Enbridge'in hisse başına değeri yüzde 4,7, Spectra Energy'nin de hisseleri yüzde 13,7 artış gösterdi. 

Enbridge'in ABD ve Kanada'da yaklaşık 53 bin kilometre uzunluğunda petrol ve doğalgaz boru hattı bulunuyor. Merkezi Houston'da bulunan Spectra Energy'nin de toplam işlettiği boru hattı 34 bin kilometreye yakınken, şirketin ayrıca, toplam 8,5 milyar metreküp doğalgaz ve 4,8 milyon varil ham petrol depolama tesisi bulunuyor.