info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İnşaat Sektörü Demir Fiyatlarındaki Önlenemez Yükseliş Nedeniyle Çıkmazda.

Demir fiyatlarında hem dünya hem de dolar bazında artış inşaatlara olumsuz yansıyor

Müteahhitler devam eden konut projeleri bittikçe fiyatların artacağını söylüyor.

Hem dolar bazında artan hem de TL’nin değer kaybıyla kur krizini yaşayan demirdeki artışın en büyük faturası ise tüketiciye çıkacak. Müteahhitler, devam eden projeler tamamlandığında ciddi bir fiyat artışı olacağı görüşünü savunuyor.

Fiyat artışı yüzde 116’yı bulan demirdeki gelişmeleri sektör temsilcilerine sorduk. Artışın en önemli nedeninin dünya piyasalarındaki genel artış trendi olduğunu söyleyen uzmanlar, demir fiyatları bütün dünyada döviz bazında artıyor, kurlar da artınca fiyatlar TL bazında çok yüksek oluyor dedi.

Demir fiyatlarının Türkiye’nin kontrolü dışında olduğunu söyleyen uzmanlar,“Türkiye’de üretilen demirin hammaddesi yüzde 85 oranında dışarıya bağlı, bu fiyat artışının eylüle kadar devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

Dolar bazında dünyadaki en ucuz demirin Türkiye’de olduğunu biliyoruz ancak dolar sürekli arttığı için TL bazında çok pahalandı. Bakanlık, üreticilerden, maliyetlerden ya da kâr marjlarından kısarak fiyatları biraz düşürmelerini talep etti ancak bu, çok mümkün görünmüyor. 

Demirdeki artışın konut fiyatlarına ve tüketiciye nasıl yansıyacağını da değerlendiren uzmanlar şöyle konuştu: “Şu anda devam eden inşaatlarda bütün maliyetler günden güne artıyor. Asıl etkiyi bu inşaatlar bitince göreceğiz. İnşaat firmaları hiç kâr koymasalar bile maliyetleri arttığı için fiyatları da artacak” dedi. Şu anda kamuya iş yapan müteahhitlerin çok zor durumda olduğunu söyleyen uzmanlar, “Kamudaki işlerin yarım kalmaması ve arkadaşlarımızın batmamaları için sözleşmeyi tasfiye etme hakkı verilsin istiyoruz” diye konuştu.