info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tüm İlaçlara %20 Zam

Zam Gelecek Diye Piyasada İlaç Bulunamıyor

Yetkililer, her yıl aynı sorun. Şubatta zam geldiği için bir sürü ilaç piyasada yok.Hasta ilaca erişemiyor” tepkisini gösterdi. Zamlı fiyatlar bugünden itibaren geçerli olacak.

İlaçlarda yüzde 20’lik zammın uygulamaya geçeceğini belirterek zamların her yıl şubatta yapılması eleştirildi.

Hasta da ilaca ulaşamıyor. Bundan kaynaklı bir sürü sağlık problemi oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, zamlı fiyatların bugünden itibaren uygulanacağını açıkladı. Yetkililer “Yüzde 20’lik bir zam uygulamaya geçecek” bilgisini paylaştı.

Zamların yıl içine bölünerek yapılması gerektiğini söyleyen yetkililer, “Bu zam dönemlerinde ithal ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Firmalar zam var diye ilaç ithal etmiyor. Bu ilaca ulaşımda eksiklik yaratıyor. İlaca gelen her zam özellikle emekli ve çalışanların katkı paylarını artırıyor” ifadelerini kullandı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Sekreter Yardımcısı Ali Erdem ise “İlaç fiyatları yılda bir belirlenir. Her yıl Avro kuruna bakılır. Buna göre firmalarla Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri görüşür. Bunun sonucunda bir orta yer bulunur. Önceki sene yüzde 12 zam gelmişti. Şimdi bütün ilaçlara yüzde 20 zam yapılacak” bilgisini paylaştı.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, aşı enjektörlerinde bir sorun yaşadıklarını belirterek “Enjektörü çekerken aşı dolmuyor, ya ucu kapalı ya piston sert oluyor. Sorunu bakanlığımıza ilettik. İlgileneceklerini belirttiler” dedi.

Aile sağlığı merkezlerinde kalabalıklarla birlikte yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili de konuşan Sezen, “Mesela hafta sonu kar çok yağdığında, ‘Kar çok yağdı, işe gitmeyeyim’ talebiyle gelen olabiliyor. Genelde tartışmalar ve şiddet olaylarının nedeni bu karşılanamaz talepler oluyor” ifadelerini kullandı.