info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Üreticinin Şeftalisi 2 Liraya Ağaç Dalında Kaldı! Markette İse Şeftali 30 Lira

Lapseki`de şeftali üreticisinin sorunlarını dinleyen CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Marketlerde şeftali 15 lira ile 30 lira arasında. Ağaçlarda kilosu iki liradan şeftali, beş liradan nektari var ama ne alan tüccar, ne ihracat yapan şirket var” diye konuştu.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çardak Beldesi'nde şeftali üreticisi krizde.

Çardak başta olmak üzere Biga yarımadasında bir önceki yıla oranla şeftali de rekolte artışı var. Geçen yıl dalında kilosu 10 liraya müşteri bulan şeftali, bu yıl 2 liraya ağaçta dalında kaldı.

Meyve satışının azalmasında girdi maliyetlerinde ve nakliyede son bir yılda yaşanan artışın etkilerine dikkat çeken uzmanlar, “Meyve artık büyük şehirlere dahi gönderilemiyor ya da gönderilse çok yüksek fiyatlarla tüketiciye satışa sunulabiliyor. İktidar herkesle kavgalı, ihracat yapan şirket ise adeta hiç yok gibi. Artık şeftali alan tüccar dahi bulamıyor üretici” şeklinde konuştu.

Üreticiler ile görüşen uzmanlar, “Alıcı o kadar az ki, üretici 5-6 liraya ürettiği şeftaliyi 2 liraya satabilmek için getirilen kasaları adeta yağma ediyor. Üretici sonuçta getirdiği sandık kadar şeftali alacak. Ne yapsın üretici bir sandık fazla satmak için çırpınıyor” ifadelerini kullandı.

Şeftali alımı için bölgede bulunan bir firma temsilci “Bir yıl önce biz 15 bin sandık getirmiştik, şeftali bulamadık. Bu sene ise 28 bin sandık alalım dedik. Ama ağaçlar hâlâ dolu. İnsanlar getirdiğimiz sandık için geceden nöbete girip kamyon bekliyor” diyerek dert yandı.

Çardak Halinde bir tüccar ise, “Geçen sene şeftaliyi 10 liradan satın aldık, para da kazandık, satıldı da. Şimdi ağaçta 2 liraya şeftali, 5 liraya nektarisi var, herkesle kavgalılar ne ihracat var, ne de mazot maliyetinden iç piyasada satış var. Bir tek meyve suyu firmaları aldı. O da yetersiz” diye konuştu.