info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

1 Trilyon Liralık Bankalar Başkanlık İçin Aydın ı Seçti

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’nin bankanın genel müdürlüğünden istifa etmesiyle otomotik olarak boşalan TBB Başkanlığı koltuğuna Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın oturdu. TBB’nin dünkü yönetim kurulu toplantısında tek aday olarak gösterilen Aydın bu göreve oy birliği ile seçildi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanlığına Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın seçildi. Aydın, 2010 yılı sonunda toplam aktifleri 1 trilyon TL'yi aşan bankaların üyesi olduğu TBB'nin mayıs ayı sonundaki genel kuruluna kadar başkan olarak görev yapacak. TBB'nin dünkü yönetim kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, “Birlik statüsünün 15'inci maddesine göre yapılan seçimde Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Hüseyin Aydın seçildi” denildi.

Özince'den boşalan koltuk

TBB Başkanlık koltuğu, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'nin geçen 1 Nisan itibariyle İş Bankası Genel Müdürlüğü'nden istifa etmesi nedeni ile otomatik olarak boşalmıştı. Özince'nin istifasının ardından TBB Başkanlığını yeni başkanın seçildiği düne kadar TBB Başkan Vekili ve TEB Genel Müdürü Varol Civil yürüttü.

Kamu bankasından başkan
TBB Başkanlığına özel sektör yerine bir kamu bankasının genel müdürünün seçilmesinin, sektör açısından avantaj mı dezavantaj mı oluşturduğu konusunda Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, “Bu bir avantaj mı dezavantaj mı olur, bilemiyorum. Yeni başkan Hüseyin Aydın dahil TBB yönetimindeki tüm isimler en az 5-6 yıldır tanıdığımız, deneyimli isimler. Hepsi sektörün önceliklerinin, sıkıntılarının farkında. Önemli olan bu” dedi.  Özince'nin başkanlığı sürecinde özellikle Türkiye'ye komşu ve çevre ülkelerdeki bankacılık meslek kuruluşları ile yakın iş birlikleri geliştiren TBB'yi önümüzdeki günlerde de yoğun bir gündem bekliyor. Birliği, özellikle Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırılması, şube vergisinin artırılması gibi maliyetleri artırıcı kararlarla ilgili izlenecek tutumun belirlenmesi gibi önemli dönemeçler bekliyor.

Tek aday çıktı
Dünkü yönetim kurulunda tek aday olarak başkanlık seçimi için belirlenen Aydın oybirliği ile seçildi. Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olan Aydın, meslek hayatına Ziraat Bankası'nda Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. Aynı kurumda, Müfettiş, Daire  Başkanı, Almanya Temsilciliği ve Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Aydın, 31 Mayıs 2005 tarihinden itibaren Halk Bankası  Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görevini sürdürüyor.

Özince'nin başkanlığı10 yıldan fazla sürdü
İŞ Bankası'nın en uzun süreli genel müdürü sıfatını taşıyan Ersin Özince TBB'nin de en uzun süre başkanlığını yaptı. İlk olarak 1998'in kasım ayında TBB Başkanı olarak seçilen Özince, bu görevi mayıs 2000'de Osman Tunaboylu'ya devretti. Özince daha sonra Akın Akbaygil'in ardından nisan 2001'de yeniden başkan seçilerek bu görevi, istifa ettiği 1 Nisan 2011'e kadar aralıksız sürdürdü. Böylelikle Özince 10 yılı aşkın bir süre TBB'ye başkanlık yapmış oldu.