info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

10 Kuruş Fırlayan Doların İpi Kimde?

Son 3 haftada tam 10 kuruş artan dolar 1.65 liraya yükselir mi? Portföy yöneticilerinin, doları olan ve olmayan yatırımcılara önerilerini araştırdık.

Sadece mayıs ayı içerisinde tam 10 kuruş yükselen dolar yatırımcıların kafasını iyiden iyiye karıştırtı. Avrupa’daki sıkıntılar ve bunun Euro dolar paritesine etkisiyle hareket eden ve sabah saatlerinde 1.62 TL’ye kadar tırmanan doların ateşi bir süre daha sönmeyecek gibi. Peki bundan sonra ne olacak? Bir şekilde dolara yatırım yapmış yatırımcılar bundan sonra ne yapmalı?

Her şeyin öncesinde uzmanların dolara çok ama çok temkinli yaklaştığını söylemekte fayda var. Piyasada lokal satışlar olduğunu ancak kuvvetli bir yabancı talebinin bulunduğunu belirten uzmanlar, doların önümüzdeki günlerde 1.64’e kadar yükselebleceğini söylüyor.

Kafası karışık yatırımcı ne yapmalı?

Şu an 1.40 seviyelerinde olan Euro dolar partesinin 1.35-1.36 bandına kadar gerileyebileceğini belirten uzmanlar, bu hareketin doları 1.63-164 liranın üzerine atabileceğini söylüyor. 1.62 lira seviyesi ve üzerinin satış kararı vermek için uygun olduğunu belirten uzmarlar, ipi tamamen yurtdışında olan doların artık “zor” bir yatırım aracı olduğunu söylüyor. Kafası karışık önünü göremeyen dolar yatırımcılarının 1.62 lira seviyesini iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden bazı uzmanlara göre dolar, artık “tehlikeli” ve “el yakan” seviyelerde dolaşıyor. Altın gibi değerli metallere yatırım yapmanın uygun olduğu bir dönemden geçildiğini de belirten uzmanlar, dolar üzerinden fiyatlanan ve düşüşlerin görüldüğü emtia piyasasının yakından takip edilmesini öneriyor.

Merkez Bankası ne yapacak?

Doların 1.60 seviyesini geçmesiyle birlikte yerli satışlarının da hızlandığına dikkat çeken uzmanlar, buna karşın kurun güçlü yabancı talebinin kontrolünde bulunduğunu söylüyor. Bu arada birçok uzmanın ana beklentisi piyasalardaki gerginliğin Merkez Bankası’nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısının ardından rahatlayacağı yönünde. Para Politikası toplantısının daha çok faiz cephesinde etkili olduğunu kaydediliyor. Merkez Bankası’nın mayıs ayında politika faizini sabit tutması, zorunlu karşılık oranlarında ise 100 ya da 200 baz puan civarında artırım yapması bekleniyor.