info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

101 TL İsyanı Ehliyeti Ucuzlattı

24 milyon sürücüden ehliyet yenilemede alınacak olan 101 TL’lik değerli kâğıt bedeli gelen tepkilerin ardından 86 TL’lik jet indirimle, maliyet seviyesine çekildi

Ehliyet yenileme için getirilen 101 liralık ücretten tepkiler üzerine vazgeçildi. Sanal ortamda büyük tepki gösterilen ehliyet ücreti 101 liradan 15 liraya indirilirken, kartın maliyetinin de 13 lira olduğu açıklandı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba kanun teklifi ile ehliyette büyük tepki çeken düzenlemeler getirilmişti. Teklif, 24 milyon sürücünün ehliyetinde “değerli kağıt bedeli” ödemesini karara bağlamış, bu miktar 2013 yılı için 101 lira olarak belirlenmişti. Zam yapılması için de açık kapı bırakılan miktar ile devletin kasasına 2 milyar liralık ilave bir kaynak aktarılacağı hesaplanıyordu. Ancak 101 liralık bedel büyük tepki yarattı.

İlk yanıt Twitter’dan...
Twitter’da “Ehliyet için 101 TL veremem” başlığı altında toplanan kullanıcılar, sanal ortamda düzenlemeye tepki gösterdi.
Tepkiler üzerine ilk açıklama, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından, tepkilerin merkezi Twitter’dan yapıldı. Şimşek açıklamasında, “Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız ile konuştum. Ehliyet yenileme ücreti yeniden gözden geçirilecek. Ama ücret maliyetin altında olmayacak” dedi.

2 liralık bağış tahsilatı
Şimşek’in açıklamasının ardından ehliyet bedellerinin 5 ila 25 lira arasında bir rakama çekilebileceği belirtildi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de ehliyet değişmesinde alınacak miktarı sadecemaliyet rakamlarını karşılayacak şekilde düşüreceklerini ifade ederek, “Toplam 13 lira civarında bir maliyet bize bildirildi. Sadece maliyet alınacak. 2 lira da vakfın bir tahsilatı olacak. Toplam 15 lira olacak. Sadece maliyettir. Onunla ilgili önergemiz hazır” dedi. Canikli’nin açıkladığı 2 liralık fark, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na gidecek. Alınan indirim kârıyla maliyet haricinde alınan ehliyet ücreti 88 liradan 2 liraya inmiş oldu.

AB’de ücret yok
Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ali Dağ Milliyet’e yaptığı açıklamada, ehliyet kartı masrafının 5 lirayı geçmeyeceğini, torba yasa görüşmeleri sırasında  da 25 liralık bir ehliyet bedeli teklif ettiklerini ancak buna sıcak bakan yetkililerin daha sonra 101 liraya karar verdiğini söyledi. Dağ, Türkiye’nin pek çok mevzuat düzenlemesinde örnek aldığı AB’de ise ehliyet kart bedeli alınmadığını söyledi. Dağ, nisan ayında yapılan Trafik Güvenliği Üst Kurulu toplantısında alınan “trafikte AB mevzuatına uyum” kararına rağmen gereken adımların atılmadığını ifade etti.