info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

5 aylık İhracat 54.4 Milyar Doları Buldu Yeni Rekor Göründü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mayıs ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21.73 artışla 11 milyar 82 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında yüzde 20.38 artışla 54 milyar 419 milyon dolar ihracat yapılırken mayısta en fazla ihracat artışını yüzde 67 ile Gaziantep gerçekleştirdi.

Su ürünleri lider oldu

Bu ay Mersin’de açıkladıkları ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu bilgileri verdi: “Son 12 aylık dönemde yüzde 14.1 artışla 123 milyar 194 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Mayıs ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 677 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü ise 1 milyar 462 milyon dolar ile ikinci sırada, çelik sektörü de 1 milyar 337 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Mayıs ayında sektörler içerisinde en fazla ihracat artışını yüzde 72.43 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü elde ederken, bu sektörü sırayla yüzde 70.98 ile süs bitkileri sektörü, yüzde 41.23 ile halı sektörü takip etti.”

Kuru bu seviyede tutmalıyız

Cari açıkla ilgili panik yapmamak gerektiğine işaret Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Cari açık Türkiye ekonomisinin en temel yapısal sorunudur. Bu sorun yeni başlamadı. Bu sorun bugünlerde sadece bütün haşmeti ile ortaya çıktı. Cari açıkta panik yapmaya değil, yapısal tedbirlere ihtiyacımız var. Bu tedbirlerin başında zihnimizi yeniden yapılandırmak geliyor. İşimize geldi diye düşük kurdan yana olmak, Türkiye’nin rekabet gücünden vazgeçmek, Türkiye’yi ithalata kışkırtmak orta ve uzun vadede kimsenin işine yaramaz. Kurun şu andaki seviyesi, ihracatçı eğilim anketlerinde ihracatçılarımız tarafından dile getirilen ideal seviyedir. Kurun bu seviyelerde tutunması ve bu hali ile ara malı üretimini içeride üretmeyi mümkün kılması hedefimiz olmalıdır.”

Yeni bir rekor olacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “İhracattaki artış, ithalat lobisini ve faizden gelir elde edenleri sevindirmese de ben sizleri yürekten kutluyorum. Bu ayın diğer aylardan farklı bir özelliği var. Artık rakamlar 11 milyar doların üzerine çıkmıştı. Önceki aylarda 10 milyar dolar seviyelerinde seyrederdi. Bu da yıl sonunda yeni bir ihracat rekoru yakalayabileceğimizi gösterir.”

1000 şirketin 14’ü Mersinli

MERSİN’in Türkiye ihracatının en başarılı illerinden birisi olduğunu dile getiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu bilgileri sıraladı: “Mersin’in ihracatı 2000 yılında 225 milyon dolar iken bu rakam 2010 yılında 1.5 milyar doları geride bıraktı. 2010’da en fazla ihracat yapan ilk 1000 şirket arasında 14 tane Mersinli firma bulunuyor.”

Teşvik sistemi değişecek

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığa dönük önlemler konusunda şunları dile getirdi: “Seçimden sonra Türkiye cari açığında çok önemli adımlar atacak. Bunda da teşvikler önemli rol oynayacak. Hazırlayacağımız yeni teşvik sistemini, cari açığı minimize eden bir yapıya kavuşturacağız.”