info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

9 Alışveriş Merkezi İçin 3.2 milyar Euro Getirdi Anadolu’ya 1 Milyar Euro Daha Yatıracak

Multi Development Türkiye, ekimde Forum Kayseri’yi ve ardından 6 alışveriş merkezi daha açacak. 9 alışveriş merkezi açtığı Türkiye’ye bugüne kadar 3.2 milyar Euro yatıran ve 1.2 milyar ciroya ulaşan firmanın CEO’su Hulusi Belgü, “Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Çanakkale, Elazığ ve Çorum’da 3 yıl içinde açacağımız alışveriş merkezlerine 1 milyar Euro daha yatıracağız” dedi.

TÜRKİYE’de Forum alışveriş merkezleriyle tanınan Multi Development Türkiye, 2004 yılından bu yana Türkiye’de açtığı 9 alışveriş merkezine, ekimde Forum Kayseri’yi dışında da 6 yeni alışveriş merkezini daha ekleyecek. Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Çanakkale, Elazığ ve Çorum’da 3 yıl içinde açılacak alışveriş merkezleriyle toplam sayıyı 16’ya çıkaracaklarını söyleyen Multi Development Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, “Forum Kayseri bittikten sonra toplam yatırımımız 3.2 milyar Euro’ya çıkacak. Yeni açılacak 6 alışveriş merkezi için de 1 milyar Euro yatırıma ihtiyacımız var” dedi.
1.2 milyar lira ciroya ulaştı
Multi Development’in şu anda 52 alışveriş merkezi bulunduğunu, bunların 9 tanesinin Türkiye’de olduğunu söyleyen Belgü, şu bilgileri verdi: “9 alışveriş merkezinde 721 bin metrekare kiralanabilir alanımız bulunuyor. Türkiye’deki alışveriş merkezlerinde kiralanabilir alanların yüzde 15’ini karşılıyoruz. Multi’de ise toplam kiralanabilir alan üzerinden bakıldığında yatırımların yüzde 35-40 civarındaki büyük bölümü Türkiye’de bulunuyor. Türkiye bizim için çok önemli pazar. Krizi çok çabuk atlatabiliyor. Yabancı yatırımcılara sattığımız Forum Mersin ve Forum Bornova krizden etkilenmedi. 2011 yılının ilk altı ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 ciro artışı yaşadık. Ciromuz 1.2 milyar liraya ulaştı. Ziyaretçi sayımız ise 65 milyon oldu. Kayseri Forum açıldığında toplam 25 bin çalışana ve 1950 mağazaya ulaşacağız. Planladığımız diğer 6 alışveriş merkezi de 16 bin ek istihdam sağlayacak.”
Yabancılar görmek istiyorlar
Türkiye’nin büyüme rakamlarının Hollandalı Multi tarafından nasıl karşılandığını da anlatan Belgü, önce ‘acaba ne kaçırdık’ sorusunun akıllarına geldiğini, şimdi ise ne tip önlemler alınacağını görmeyi beklediklerini belirtti. Belgü, şunları söyledi: “Seçimlerden sonra ekonominin biraz soğumasını, vergilerin biraz artmasını bekliyor herkes. Birazcık ekonomiyi soğutmak lazım diye ben de düşünüyorum. Çünkü böyle şeylerde bir yerden bir anda patlak verebiliyorsunuz. Yabancılar artık ne olduğunu ne bittiğini görmek istiyorlar. Türkiye’de ciddi bir yabancı yatırım var. Bu, bizden de belli. Geri dönüş kazanım hızı Türkiye’de Avrupa ile hemen hemen  eşdeğerlere gelmeye başladı. Bu bir tehdit olacaktır. İnsanlar kendi  memleketlerinde yatırım yapmayı daha çok tercih edeceklerdir.”

Değeri gördü konut da yapıyor       

HULUSİ Belgü, alışveriş merkezi yaptıkları yerde arazilerin değerlendiğini ve fiyatların yukarı doğru gittiğini gördükleri için Forum Kayseri’nin yanında 168 konut da yaptıklarını belirterek, “Erciyes manzaralı konut inşa ediyoruz. 5 yıldızlı otel de olacak orada. Adana’da da konut ekliyoruz. 300 adet konut olmasını planlıyoruz” dedi. Ellerinde mevcut projelerin dışında 3 arsaları daha olduğunu ifade eden Belgü, “Bunlardan birisi Aydın’da, bir tanesi Kayseri’de, bir tanesi de İstanbul Bakırköy’de. Bakırköy’dekinin büyüklüğü 17 dönüm. Orası metroların dağıtım merkezi olacak ve niyetimiz bir rezidans yapmak. Henüz  çalışma aşamasındayız” diye konuştu.

H&M’i Diyarbakır’a götürebilir

FORUM Kayseri’den sonra odaklanacakları Diyarbakır’a gelmek isteyen çok marka olduğuna dikkati çeken Hulusi Belgü, “Bizim görüştüğümüz Kiğılı var. Media Markt, Electro World ile Darty ile konuşuyoruz. H&M ile görüşme aşamasındayız ancak Gaziantep için görüşmeler ciddi seviyeye geldi. H&M’i Türkiye’ye biz Forum İstanbul’la getirmiştik” dedi.

Halka açılma planı var

HULUSİ Belgü, Forum Bornova ve Forum Mersin’i sattıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Şu an gündemimizde alışveriş merkezi satışı yok ama çok ciddi talep var. Bu alışveriş merkezlerini satın almak isteyenlerin büyük bir bölümü fonlar. Kanadalı emeklilik fonu ellerindeki parayla, bir şekilde belli bir geri dönüş ortalamasıyla satın  almak istiyor. Çok ilginç bir rakamla gelirlerse gene oturup düşünürüz ama  arzumuz elimizdeki alışveriş merkezlerini halka açılmayla değerlendirmek. Piyasa  koşulları uygun olursa 2013’te halka açılma hedefimiz var. Bireysel bazda bir  alışveriş merkezini satmayı şu an için düşünmüyorum.”