info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kredi Kartına Taksit Kalkarsa Üretim Ve Tüketim Frenlenir

Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, kredi kartına tek limit modelinin henüz somutlaşmadığını ifade ederek, ‘Taksidin kaldırılması direkt olarak üretim ve tüketim üzerine fren etkisi yapar” dedi

Hüseyin Aydın’ın Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’ne atanmasından sonra Halk Bankası Genel Müdürü olan Süleyman Aslan, bankacılık sektörünün gündem konularından biri olan kredi kartlarına tek limit uygulanması çalışmalarına ilişkin olarak, uygulamanın nasıl olacağına yönelik somut bir modelin henüz ortaya çıkmadığını söyledi.
Konunun Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katıldığı Bankalar Birliği Yönetim Kurulu toplantısında da ele alındığını hatırlatan Aslan, “Tek limitin nasıl uygulanacağına ilişkin olarak henüz ortaya çıkmış bir model yok. Bu nedenle tek limitin yararlı olup olmayacağını şimdiden söylemek doğru olmaz. Bu konuda bir değerlendirmede bulunmak için çalışmanın ortaya çıkması gerekiyor.
Biz banka olarak tek limite karşı değiliz. Ancak kredi kartı kullanan müşterilerde memnuniyetsizlik yaratacağını düşünüyoruz” dedi. Aslan şunları söyledi:

‘Dramlar etkiliyor’
“Kredi kartına tek limitin nasıl uygulanacağına bakmadan konuşmamak lazım. Somut öneriler ortaya çıktığında ilgili otoriteler bankacılık sektörü temsilcilerinin de görüşlerini alacaklardır. Ancak şu anda oluşmuş bir model yok.
Şu anda kredi kartı geri ödemelerinde bankacılıkta endişelenecek bir durum söz konusu değil. Ancak, kredi kart yanlış kullanımlarının neden olduğu şahsi dramlar yasa yapıcıları ve siyasetcileri etkiliyor. Yaşanan şahsi dramlar insanları etkiliyor ve bu tür önlemleri almaya yöneltiyor.
Sektördeki toplam rakam ve takibe düşme oranlarına bakıldığında şu anda kötü bir durumda değiliz. Endişe edilecek bir durum yok.”
Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, tek limit uygulaması yerine kredi kartlarına yapılan taksitlerin kaldırılmasının  üretim ve tüketim üzerine direkt olarak fren etkisi yapacağını söyledi.

‘2012 kritik yıl olacak’
2012 yılını İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin taşıdıkları önemli borç sorunları nedeniyle riskli gördüğünü belirten Aslan, “2012 yılına ilişkin riskleri çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Bu yıla ilişkin belirsizlik çok büyük. İtalya ve İspanya’nın durumu kritik” dedi.
Türkiye’nin 2012’de dünya ekonomisi içinde dikat çeken bir ülke olacağına inandığını ifade eden Süleyman Aslan, “Bütçe açığımız Orta Vadeli Programa uygun. Bankacılık sektörü 2001 krizinden sonra alınan tedbirler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun etkinleştirilmesi, bankaların öz sermayelerinin güçlendirilmesi nedeniyle çok sağlam. Bu nedenle Türkiye’nin cazibesini koruyacağını düşünüyorum” dedi.