info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kuru Fasulye Cep Yakıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, “İthalat yapılarak ağustos, eylül ayına kadar mevcut fiyatları tutabilirsek bu bir başarı olacaktır” dedi

Son aylarda kalitesine göre kilogramı 16 liraya kadar ulaşan kuru fasulyede yeterli arz bulunamıyor, fiyatlar ise giderek artıyor...
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, kuru fasulye fiyatlarının ilerleyen dönemlerde bir miktar daha da artacağının beklendiğini vurguluyor.
 
‘Mısıra ilgi arttı’
Önceki yıllarda kuru fasulye fiyatlarının 2 lira civarında seyrettiğini, bu nedenle çiftçilerin daha yüksek gelir elde edebilmek amacıyla ayçiçeği ve mısıra yöneldiğini ifade eden Çalış, “Çiftçilerimiz, fasulyeden ayçiçeği ve mısıra yönelince, üretimde bir anda ciddi anlamda düşüş oldu. Dünya fasulye üretiminde önemli yeri olan Çin ve Arjantin’de de üretim düştü. Dolayısıyla kuru fasulyede ciddi anlamda arz darlığı yaşandı. Dünya piyasasında kuru fasulyede yeterli arz bulunmadığı için fiyatların bir miktar daha artacağı beklenmekte. İthalat yapılarak ağustos, eylül ayına kadar     mevcut fiyatları tutabilirsek     bu bir başarı olacaktır” dedi.
 
Yüzde 30’u Konya’da
Türkiye’deki kuru fasulye üretiminin yaklaşık yüzde 30’luk bir bölümü Konya’da gerçekleştirildi. 2012 yılında Türkiye genelinde 200 bin ton kuru fasulye üretimi yapılırken aynı dönemde Konya’da yapılan fasulye üretimi ise 56 bin 582 tondu.