info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Londra Sattı, Dolar 1.75 TL’yi Gördü

Altın da düşüş sürdü

Londra Sattı, Dolar 1.75 TL’yi Gördü
ABD’de merkez bankası başkanlarının katılacağı Jackson Hole toplantısı öncesi beklentiler gelişmekte olan ülke para birimlerine destek vermeye devam ederken TL, Londra kaynaklı dolar satışları ve net satıcı olan kurumsal müşterilerin alım işlemlerinde yer almamasıyla 1.75 liraya kadar geriledi.

Pozisyon kapatma söylentisi
Bankacılar, Londra kaynaklı dolar satışının 500 milyon doları bulduğunu söyledi. Önceki gün 1.77-1.78 lira aralığında işlem gören dolar/TL dün 1.7510 liraya kadar gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Bono faizi de yabancı girişlerinin ardından yüzde 8’in altına indi.
Bu arada bir bankanın, “13 Ocak’ta 1.55’ten açtığımız TL pozisyonunu 1.7820’den yüzde 11 primle kapattık” yönünde bir açıklama yaptığı yönündeki söylentinin de doların değer kaybında etkili olduğu belirtildi.

Altın da düşüş sürdü
Bu arada, küresel ekonomilerde yaşanan durgunluk kaygıları nedeniyle önceki gün 1.911 dolarla tarihinin en yüksek seviyelerine çıkan altının onsu iki gündür düşüyor. Altının onsu dün 1.738 dolar seviyelerinden işlem gördü. Altın fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren HSBC Bank Stratejisti Fatih Keresteci şu değerlendirmede bulundu:
“Altın fiyatlarında Jackson Hole toplantıları öncesinde kâr satışları yaşanıyor. FED’in yeni bir parasal genişleme ya da yeni bir tedavi yöntemine ilişkin sinyal verebileceği beklentisi risk iştahında biraz iyileşmeye yol açıyor. Bu kapsamda altına olan talep azaldı. Ancak, orta vadeli perspektifte, dünya ekonomisindeki temel ekonomik risklerin kısa vadede çözümlenmesi mümkün görünmüyor. Bu da orta ve uzun vadede altına talebi destekleyecektir.”