info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Pazarda Bile Fiyatlar Cep Yakıyor

Yüksek enflasyonla birlikte alım gücü eridi.

Ne alıyorsan al kilosu 8-10 liradan aşağı değil, porsiyon her ay küçülüyor

TÜİK verilerine göre dahi son iki yılın zirvesinde. Vatandaşın alım gücü günden güne azalmaya devam ediyor. Geçim sıkıntısı artıyor.

Alışveriş yapanlar salkım domat aldım kilosu 10 lira, çarliston biber aldım 8 lira, barbunya 14 lira… Yani ne alıyorsan al kilosu 8-10 liradan aşağı değil. Birkaç böyle yemeklik aldın mı da 14-15 lira, 20 lira. Eskiden 100 lirayla alışveriş yapardık, taşıyamazdım, kollarım kopardı eve gidene kadar, şimdi 100 lira olmuş aynı 20 lira gibi. Paranın değeri kalmadı” dediler.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki görerek, “Ama sorarsan enflasyonumuz yüzde 15-16” diye konuşmasını sürdürenler “Yahu biz alışveriş yapıyoruz, ev hanımıyım ben görüyorum her şey iki katında, nasıl oluyor 15-16” diye sordu. Her geçen gün alım gücünün daha da eridiğini belirtiliyor. “Bak iyi bir pazar alışverişi göreyim dedin mi 250-300 lira gidiyor sadece temel şeylere. Yemeklik almayalım mı ne yapalım? Fasulye bak, yazmışlar yarım 10, kilosu 20 lira. Olacak gibi değil Allah gerçekten yardım etsin asgari kazananlara, baştakilere de merhamet versin” diye konuştu.

Kahvaltılık aldım. Sele zeytinin kilosu 35 lira. Yumurta koliyle almıyoruz artık, adetle ve tanesi de 1 lira, yumurta eskiden 25 kuruştu. Peynir alıyorsun 40-50 lira. Kaşar 25 lirayken biz buna pahalı diyorduk, şimdi bak 50 liradan aşağı yok ve hakiki değil yani. Markaların marketlerde var şimdi onlar da hem hakiki değil hem de pahalı. Ama pazardaki fiyatların da markettekilerden farkı kalmamış” dedi. Kahvaltılık almak için dahi 300 TL harcadığını söyleyenler “Tereyağı, peynir, zeytin falan dedin mi 300-400 lira kahvaltılık sadece, yazık günah. Ne yapsın bu insanlar, yemesin mi? Yemeyeceğiz böyle giderse herhalde, ne bulduysak onu yiyeceğiz. Zeytin varsa zeytin, peynir varsa peynir yiyeceğiz sadece” diye tepki gösterdi.

Emekliler ise porsiyonları küçültelim dedik, zaten başka şansımız yok ki. Pazara gelip de bu fiyatları gördün mü porsiyon otomatikman küçülüyor. Hem de her ay küçülüyor. Birileri de ha bire büyütüyor porsiyonu” dedi. Aldığı emekli maaşının daha yeni 3 bin TL’nin biraz üzerine çıktığını belirten emekliler, “1500 lira kira ödüyorum. Faturalar, onlar bunlar bin liradan aşağı gelmiyor. Kalanla da ne yapalım ki biz? Simit çay hesabı vardı ya, onu yapacağız artık. Kahve zaten içemeyiz anca çay, o da artık sadece kahvaltıda herhalde” diye konuştu.

İki çocuğunun olduğunu ve birinin hem okuyup hem de çalıştığını ifade eden emekliler, “Çalışıp okuyan eve bir şeyler getiriyor, gücüme gidiyor. Ben bu yaşıma kadar çalıştım ettim, emekliliğim beni geçindiremiyor. Müjde veriliyor doğalgaz bulduk, ama yine zam geliyor. Hiçbir şey indirime gitmiyor hep zam. Böyle nereye varacağız bilmiyorum, geçinebilen var mı, nasıl geçiniyor bilmiyorum. Keyfimize harcama yapmayı unuttuk. Pazar ortada, fiyatlar ortada. Her yıl bir öncekini aratıyordu da bu öyle değil yani her ay bir önceki ayı, her hafta bir önceki haftayı aratıyor artık. Sonumuz hayrolsun, ne diyeyim” dedi.