info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sanayide Çarklar Dönüyor Hızda Yavaşlama Bekleniyor

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, 2011 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.4 arttı. Ancak ekonomistler, aralık ayında sanayi üretiminin yıllık bazda artış hızında yavaşlama bekliyor

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde yıllık bazda ‘kesintisiz artış’ süreci kasımda da devam etti. 2011 Kasım ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.4 artışla 126.7 değerinde gerçekleşti. Yıllık bazda kesintisiz olarak 24 aydır artış gösteren sanayi üretimi, bir önceki aya göre ise yüzde 8.6 oranında azaldı. 2011 Ekim’de sanayi üretimi endeksi 138.6 değerindeydi.
Ekonomistler aralıkta güçlü baz etkisi nedeniyle sanayi üretimin yıllık bazda artış hızında yavaşlama bekliyor. TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış endeks 2011 yılının Kasım ayında 2010’un aynı ayına göre yüzde 5.2 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.5 azaldı. Sanayi üretim verisi Aralık 2010’da yüzde 16.7 artmış, 2010’da yıllık ortalama ise yüzde 13.1 olmuştu.

Sanayinin alt sektörleri
Verilere göre sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2011 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü  endeksi yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde  16.9 artış gösterdi.

5 sektörde üretim geriledi
Sanayi üretimi sektörel bazda incelendiğinde, 2011 Kasım’da bir önceki yılın aynı ayına göre 5 sektörde sanayi üretiminde gerileme yaşandı. Kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde 15.1, diğer metalik olmayan mineral ürünleri imalatı yüzde 4, deri ile ilgili ürünlerini imalatı yüzde 3.7, giyim eşyası imalatı yüzde 3, içeceklerin imalatı yüzde 2.9 azalış gösterdi.
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, sanayi üretiminde üç aylık hareketli ortalamaya göre, artışın ekimdeki yüzde 7.7’den yüzde 9.3’e yükselerek ekonomik aktivitenin gücünü koruduğunu gösterdiğini söyledi. Üç aylık kümülatif sanayi üretim artışının aralıkta yüzde 7 seviyesine  gerilemesini beklediklerini söyleyen Altuğ, “Global piyasalardaki olumsuzluğa rağmen Türkiye ekonomisi tarihi düşük faiz oranları ve ihracat performansını destekleyen TL’deki değer kaybı nedeniyle güçlü direnç gösterdi. Aralık ayında yıllık sanayi üretimde büyük ölçüde yavaşlama  (yüzde 3 seviyesine doğru) bekliyoruz” dedi.
JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, “Kasım ayı sanayi üretim verisi ekonomik aktivitede yavaşlamanın erken kanıtı oldu. Yeni yılda TCMB’nin para politikasında daha fazla sıkılaştırmaya gitmesiyle yavaşlamanın daha da belirginleşmesini bekliyoruz” dedi.