info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tofaş 2012 Yılında ‘Jeep’ Satacak Üretim İşine Bakacak

Jeep’in distribütörlüğü, 2012’de Tofaş’a geçiyor. Ali Pandır, Fiat-Chrysler işbirliğinin kendilerine etkisi olabileceğini, görev verilirse yeni markalara üretim yapabileceklerini söyledi

Fiat-Chrysler birleşmesi sonrasında tüm dünyada bir organizasyon değişikliğine gidilirken, yansımaları, Türkiye’de de etkisini gösterdi. Daimler’le ortaklığın sona ermesinden bu yana Chrysler’e bağlı olarak Türkiye’de temsil edilen Jeep, 1 Ocak 2012’den itibaren Tofaş’ın markaları arasına katılıyor. Chrysler ve Dodge markaları da, Türkiye’de tarih oluyor.
Tofaş CEO’su Ali Pandır, 1 Ocak’tan itibaren Jeep markasının da distribütörlüğünü de yürütmeye başlayacaklarını, bu tarihten sonra Chrysler Grubu markalarının tüm satış sonrası hizmetlerinin de kendileri tarafından sağlanacağını söyledi. Bu birleşmeye yönelik küçük adımlar atıldığını ve yaklaşık bir yıldır Jeep-Chrysler araçların kredilendirilmesi konusunda Koç Finans’ın devrede olduğunu hatırlatan Pandır, 1 Ocak 2012’den sonra resmen sürecin başlayacağını, yaklaşık bir yılda tüm entegrasyonun tamamlanacağını belirtti. Pandır, Tofaş’ın pazarlamasını yürüttüğü markaların sayısının 6’ya yükseleceğini de vurguladı.


Farklı bayiler olacak
Bunun, Tofaş’ın ortağı olan Fiat’ın, Chrysler’ın yüzde 53.5 hissesine sahip olmasından kaynaklandığını ve benzer sürecin daha önce Avrupa’da başlatıldığını anlatan Ali Pandır, “Jeep-Fiat entegrasyonu sayesinde Amerikan markasının Avrupa satışları arttı. Türkiye’de şimdilik bir tahmin yapmıyoruz” dedi.
Yeni yapılanmada Jeep, Lancia ve Alfa Romeo araçları, sadece bu markaların birarada bulunacağı özel bayilerde satmayı düşündüklerini kaydeden Pandır, “Bu markaların servis hizmetlerini de bu özel bayiler verecek. Henüz gerek Jeep bayileri, gerekse de Tofaş bayileriyle henüz net olarak görüşülmedi. Sonuçta bu markalar, 10-12 ilde satılıyor. Buna göre bir sinerji olacak” diye konuştu. Jeep-Chrysler’ın halen 12 bayisi ve 23 servis noktası var. Alfa Romeo ve Lancia ise 9 bayide satılmakta.
Chrysler-Jeep Ticaret A.Ş, mevcut yapısıyla yıl sonuna kadar faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.

“Üretim fırsatı çıkabilir”
Tofaş olarak 5 markaya üretim yaptıklarını anımsatan Tofaş CEO’su Ali Pandır, bu organizasyonun Tofaş için de fırsatlar doğurmasının normal olacağını kaydetti. Pandır, görev verilmesi halinde Türkiye’de Chrysler Grubu markaları için üretim de yapabileceklerini, ancak şu anda böyle bir fikrin veya somut bir projenin bulunmadığını bildirdi.
Chrysler Grubu’nun özellikle bazı Körfez ülkelerinde güçlü olduğuna da değinen Pandır, “Bu ülkelerde ürettiğimiz ürünlere uygun pazar potansiyeli ve talep olursa, o zaman ihracat imkanı da yaratılabilir. Bunu söylemek için çok erken” dedi.

Asıl yenilikler 2013’te gelecek

Yeni yapılanmayla birlikte Jeep modellerinin yanı sıra Chrysler ve Dodge tarafından üretilen araçlar da, Fiat ve Lancia markalarıyla Tofaş tarafından Türkiye’de satılacak. Bu çerçevede Dodge Journey, Avrupa’da Fiat Freemond olarak farklı özelliklerle satılmaya başlanırken, Türkiye’ye getirilmesi için de çalışmalar yapıyıyor. Türkiye’de Chrysler 300C olarak bilinen modelse, tamamen yenilenmiş haliyle Avrupa’da Lancia Thema olarak satılırken, Chrysler Voyager da Lancia logosunu alacak. Bu iki modelin de 2012’nin ilk yarısında Türkiye’de satışa sunulması planlanırken, 2013’ten itibaren çok daha farklı ve iki markanın özgün DNA’sını taşıyacak modellerin piyasaya çıkacağı kaydediliyor.