info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Torba Kanun Teklifi Yasalaştı

Torba Yasa, Meclis Genel Kurulu’nda 10 günlük maraton sonrasında 285 oyla kabul edildi. Kanun, devlet memurları, SPK, TCMB, Elektrik Piyasası gibi 100′ün üzerinde kanunda değişiklikler yapıyor.

Torba Yasa, Meclis Genel Kurulu’nda 10 günlük maraton sonrasında 285 oyla kabul edildi. Kanun, devlet memurları, SPK, TCMB, Elektrik Piyasası gibi 100′ün üzerinde kanunda değişiklikler yapıyor.
TBMM Genel Kurulu’nda 10 gündür görüşülen ve 100,000′in üzerinde sözleşmeliyi devlet memuru kadrosuna alan ve aralarında kamuya açık şirketlerin yönetim kurulu uyuşmazlıklarında SPK’nın izleyeceği yolu belirleyen düzenleme gibi çok çeşitli değişiklikler içeren Torba Kanun kabul edildi.
 
Kanun, Devlet Memurları, SPK, TCMB, Elektrik Piyasası gibi 100′ün üzerinde kanunda değişiklikler yapıyor.
 
Kanun Turkcell’de yaşanmakta olan yönetimsel sorunlar gibi; halka açık şirketlerin boş yönetim kurulu üyelikleri ve toplanamayan genel kurulları konularında SPK’nın yapacağı işlemleri de düzenliyor.
 
Ayrıca, mevcut TCMB kanunundaki, vadesine 120 günden fazla kalmış senetlerin reeskonta kabul edilmesi şartında değişikliğe gidilerek, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikalarda vade koşulu kaldırılıyor.
 
100 bin sözleşmeli kadrolu oluyor
Kamuda çalışan 100,000′in üzerinde sözleşmeli personelin devlet memuru kadrosuna geçmesine imkan tanıyan düzenlemeler de torba kanuna eklendi.
 
Buna göre; 25 Haziran 2013 itibarıyla; Devlet Memurları Kanunu’nun 4-B maddesine göre çalışan ve sağlık hizmetlerini düzenleyen kanun uyarınca çalışan sözleşmeli sağlık personeli ile Belediye Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca çalışan personel, memur kadrosuna geçebilecek.
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) maddikaynak sağlayan harita, plan, etüt ve projelerine belli ücret karşılığında vize verme yetkisi de söz konusu kanunla Çevre Bakanlığı’na devrediliyor.
 
Ayrıca kanunla, muhtarların 461 lira olan ödenekleri 875 liraya, 55 yaşını doldurup görevden ayrılan köy korucularının alacağı en düşük aylık miktarı 384 liradan 653 liraya ve en yüksek aylık miktarı 614 liradan 883 liraya yükseltildi.
 
Geçici köy korucularından görev süresi içerisinde vefat edenlerin yakınlarına ödenen ölüm yardımı miktarı da 1,152 liradan 3,839 liraya yükseltildi. Türkiye’de yaklaşık 53,000 köy ve mahalle muhtarı ile 22 ilde yaklaşık 46,000 köy korucusu bulunuyor.
 
Elektrik Piyasası Kanunu’na eklenen bir maddeyle de, rüzgar enerjisine dayalı üretim faaliyeti için EPDK tarafından lisans uygunluğu verilmiş, ancak yükümlülüklerini yerine getiremediği için lisans başvurusu iptal edilmiş yatırımcılara, bağlantı görüşleri uygunluğunun devam ettiğinin belgelenmesi halinde önlisans verilmesi de sağlanıyor.
 
Hasta bilgilerinin paylaşılması
Öte yandan torba kanunda, Sağlık Bakanlığı’nın görevlerini düzenleyen ve bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen hasta bilgilerinin toplanması, işlenmesi ve paylaşılmasını düzenleyen maddeler aynen korunuyor.
 
Buna göre, “Bakanlık ve bağlı kuruluşları… bütün kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından; sağlık hizmeti alanların, aldıkları sağlık hizmetinin gereği olarak ilgili sağlık kurum ve kuruluşuna vermek zorunda oldukları kişisel bilgileri ve bu kimselere verilen hizmete ilişkin bilgileri her türlü vasıtayla toplamaya, işlemeye ve paylaşmaya yetkilidir” düzenlemesi yer alıyor.
 
Ayrıca kanun, tedavi sırasında doktorların, öngörerek veya görevinin gereklerine aykırı hareket ederek veya görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek sebep olduğu sakatlık veya ölüm hallerinde hapis cezası ve meslekten men düzenlemesi de getiriyor.
 
Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı mensupları dışından yurtdışıgörevlere büyükelçi olarak atanan kişilerin, merkeze  döndüklerinde bakanlıkta üst düzey yönetici olabilmesini sağlayan düzenleme de torba kanuna eklendi.