info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Zorlu Enerji Grubu’na İklim Performans Liderliği Ödülü

Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş, Türkiye’nin İklim Performans Liderleri Ödülü’nü aldı. Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş ise; CDP raporlaması yapan dört enerji şirketi arasından en yüksek skoru alan şirket oldu.

Sera gazı salımı ve iklim değişikliği riskleri yönetim stratejilerini kamuyla şeffaf bir şekilde paylaşan Zorlu Doğal Elektrik, Karbon Saydamlık Projesi’nde gönüllü raporlama yapan ve dereceye giren tek enerji şirketi oldu. Zorlu Doğal Elektrik, 2013 yılında Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project - CDP)  platformunu kullanarak iklim değişikliği stratejilerini açıklayan şirketler arasında yapılan Performans Derecelendirmesi’nde, en yüksek ikinci grup olan B grubunda yer alarak, Türkiye’nin İlkim Performans Liderleri Ödülü’nü almaya hak kazandı. 
 
Zorlu Enerji ise, Borsa İstanbul-100 (BIST 100)’e dahil olan ve raporlama yapan 4 enerji şirketinden en yüksek performans skorunu alan şirket oldu. Zorlu Enerji, 2011 yılında Türkiye’nin Karbon Saydamlık Lideri Ödülü’nü alan ilk enerji şirketi olmuştu.
 
Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project - CDP), şirketlerin sera gazı salımları ve iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcılarla paylaşmaları yönünde önemli bir adım niteliği taşıyor. Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş ise; CDP raporlaması yapan dört enerji şirketi arasından en yüksek skoru alan şirket oldu. Geçtiğimiz yıl Zorlu Doğal Elektrik, sergilediği karbon performansıyla Türkiye sıralamasında 6. olurken, Zorlu Enerji ise 4. sırada yer almıştı. 
 
“İklim koruma ve karbon yönetimi öncelikli konularımız arasında”
 
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Sondan Durukanoğlu Feyiz’in elinden Karbon Saydamlık Liderliği Ödülü’nü alan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Özellikle son 20 yıldır, iklim değişikliği ve karbon krizi yalnızca doğal çevreye ve insan sağlığına etki etmekle kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı da tehdit ediyor. Zorlu Enerji Grubu olarak biz de iklim koruma ve karbon yönetimini öncelikli konularımız arasında görüyoruz. Küresel değişimler karşısında, özellikle iklim değişikliğine karşı kurumsal yapımızı güçlendiriyor ve risk yönetimi için çeşitli araçlar geliştiriyoruz. CDP, bu yönde strateji geliştirmemiz için bize ilham veren, aldığımız aksiyonları kamuoyuyla paylaşmamızı sağlayan çok önemli, global bir mekanizma. Raporlama ve şeffaflık taraflarımızı güçlendiren ve bu değerli ödülü bize sunan CDP Türkiye ekibine ve emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”
 
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Akbank’ın ana sponsorluğu ve Ernst & Young (EY) Türkiye'nin rapor sponsorluğunda hazırlanan CDP Türkiye 2013 İlkim Değişikliği Raporu’nun sonuçları da ödül töreninden önce açıklandı. CDP, Borsa İstanbul-100 (BIST-100) şirketlerinden iklim değişikliğiyle ilgili bilgilerini talep etti ve ayrıca BIST-100 dışında kalan şirketler de CDP’ye yanıt vermeleri için teşvik edildi. Şirket yanıtları CDP’nin uluslararası derecelendirme metodolojisine göre EY Türkiye tarafından hem saydamlık hem de performans kategorisinde derecelendirildi. 
 
Türkiye’nin Saydamlık Liderleri, CDP’ye Türkiye'den yanıt veren şirketler arasında saydamlık derecelendirmesinde ilk yüzde 10'a giren şirketler olarak belirlendi. Rapor, Karbon Saydamlık Projesi’ne Türkiye’den dahil olan şirketlerin verdikleri yanıtların analizini ve Türkiye’de iklim değişikliği ile ilgili ana eğilimleri içeriyor.
 
Karbon Saydamlık Projesi Hakkında 
 
Karbon Saydamlık Projesi, 2000 yılında şirketlerin, yatırımcıların ve hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine karşı önlem almalarını sağlayacak bilgileri toplamak ve paylaşmak amacıyla başlatıldı. Karbon Saydamlık Projesi, iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin şirketler tarafından yönetiliş biçimlerini küresel platformda raporlayan tek bağımsız uluslararası proje olma özelliğine sahip. Proje, halka açık şirketlerin sera gazı salım miktarlarını ve iklim değişikliğiyle ilgili risk yönetim politikalarını, kurumsal yatırımcıların, şirketlerin, kamu kuruluşlarının ve akademisyenlerin de dahil olduğu geniş bir kitleye duyuruyor. 
 
Karbon Saydamlık Projesi’nin amacı, düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde şirketlerin emisyon saydamlığını sağlamak ve uluslararası yatırımcılara, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda çalışmalar yürüten şirketlerin çevre karnesini açıklamak. Karbon Saydamlık Projesi, iklim değişikliğini küresel iş sistemi ile bütünleştiren bir süreci yönetiyor ve dünyanın en büyük sera gazı salımı veri tabanını yatırımcılara açıyor.