info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fevziye Yağlı Güreşleri, 3 Yıl Aradan Sonra Yeniden Yapılacak

1901 yılından itibaren yapılan etkinliğin en köklü yağlı güreş organizasyonlarından biri olduğunu söyledi

Tarihi Kırkpınar güreşlerinden sonra en eski yağlı güreş organizasyonlarından biri olan Fevziye Yağlı Güreşleri, 3 yıl aradan sonra yeniden yapılacak.
Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyünün muhtarı İbrahim Kaya, 1901 yılından itibaren yapılan etkinliğin en köklü yağlı güreş organizasyonlarından biri olduğunu söyledi.

Kaya, bu yıl tarihi geleneği uzun bir aranın ardından yeniden canlandırmak istediklerini ifade ederek, Ramazan ayı öncesi ya da sonrasında yağlı güreş organizasyonunu yapacaklarını bildirdi.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle 2001, 2009 ve 2010 yıllarında güreşleri yapamadıklarını kaydeden Kaya, “108. Fevziye Güreşleri”ni Altınova Belediyesi ve diğer sponsorların desteğiyle gerçekleştireceğiz. Hazırlıklarımız sürüyor. Genelde her sene Hıdrellez'den sonra, Haziran ayı başlarında yaptığımız güreşlerin kesin tarihi konusunda ilerleyen günlerde karar vereceğiz. Ya Ramazan ayından önce ya da Ramazan'dan sonra tarihimizi yeniden canlandıracağız. Köyümüzü ve ata sporumuzu tanıtacak bu organizasyona bütün Yalova'nın sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

1800'lü yılların sonunda Kafkasya'dan göçen halkın kurduğu Fevziye köyünde, 1901 yılında köy düğünlerinde gençlerin güreş tutmasıyla bir gelenek halini alan yağlı güreşler zamanla tüm çevre köylerin sakinlerinin toplandığı, etli pilav ikram edilen ve yağlı güreş tutulan özel bir gün haline getirildi.

Türkiye'nin her tarafından gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri aynı zamanda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için bir prova özelliği taşıyor.