info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fenerin Canı Yanacak

Fenerbahçe Kulübü derbide çıkan olaylar nedeniyle dün PFDK’ya sevkedilirken, raporların bir hayli ağır olduğu öğrenildi. Temsilciler maç sonrası yaşananları en ince ayrıntısına kadar yazarken, polisin olaylardan tam altı dakika sonra biber gazına başvurduğu belirtildi

Galatasaray derbisinde çıkan olaylar nedeniyle Fenerbahçe Kulübü Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Maç sırasında ve sonrasında, stat içinde ve dışında yaşanan olaylar üç gündür Türkiye gündemini meşgul ederken, federasyon tarafından görevlendirilen dört temsilcinin raporlarına göre sarı-lacivertli kulübe bu sezonun en ağır cezalarından birinin verilmesine kesin gözüyle bakıldığı bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinden Candemir Özdemir ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Şube Müdürü olan İsrahim Tuka’nın yanı sıra diğer temsilciler İbrahim Yuşan’ın raporlarını değerlendiren Futbol Federasyonu hukuk müfettişliği olay dosyasını dün PFDK’ya gönderdi.
Temsilciler özellikle maç bitiminden sonra meydana gelen olaylar üzerinde dururken, Galatasaray’ın saha ortasındaki sevinç gösterilerinin polis kordonu altında yapıldığı, takımın soyunma odasına gitmesinden sonra tribünlerden önce çirkin ve kötü tezahürat başladığı, ardından 200’ün üzerinde taraftarın sahaya indiği, özel güvenlik güçlerine saldırdığı, polisin ilk etapta müdahale etmediği belirtildi. Söz konusu taraftarın büyük bölümünün karşı tribünden geldiği, kale arkasından da 20’ye yakın kişinin yeşil zemine girdiği, bu sırada koltukların kırılarak sahaya atıldığı, bazı güvenlikçilerin saldırıya uğradığı, polisin olayların başlamasından 6 dakika sonra biber gazı sıkarak eylemcileri dağıtmaya çalıştığı belirtildi. Bu sırada bazı taraftarın soyunma odasına yönelmek istediği, polisin burada da biber gazı ile müdahale ettiği ve soyunma odası koridorlarında bulunan şahısların bu gazdan etkilendiği kaydedildi.

İçeri girmek isteyen şahısların püskürtülmesinin ardından iki takım soyunma odası önünde polislerin önlem aldığı, bu sırada stat ışıklarının söndürülerek gerek saha içindeki, gerek tribünlerdeki tüm taraftarın stat dışına çıkarıldığı kayıtlara geçerken, yaklaşık 2 saat süreyle Galatasaray takımının kupa töreni için beklediği, Valilik ile yapılan görüşmeler neticesinde 23.20 sularında yine yoğun güvenlik önlemleri altında sarı-kırmızı oyuncular, yöneticiler ve teknik heyetin sahaya alındığı ve kısa bir kupa törenin ardından stadın tamamen boşaltıldığı vurgulandı. Galatasaray kafilesini taşıyan otobüsün yoğun güvenlik önlemleri ve eskort eşliğinde Kadıköy’den ayrıldığı da raporlara yansıdı.
Stadı terk eden bazı taraftar gruplarının dışarıda güvenlik mensuplarıyla karşı karşıya geldiğinin de belirtildiği raporlarda, sokakta yaşanan olaylarla ilgili fazla bir detay yer almadı. Temsilciler maç sırasında hakem, Galatasaraylı futbolcular ve federasyon aleyhine de çirkin ve kötü tezahürat gerçekleştiğini, tribünde yakılan ateş sonucunda bazı bez pankartların yanarak seyircilerin üzerine düştüğü, maç oynanırken sahaya patlayıcı, yanıcı maddeler atıldığı ve bunların kayıtlara geçirilerek federasyona teslim edildiği bildirildi.

Ankara alarmda
Derbide yaşanan olaylardan sonra gözler yarın Ankara’daki Ziraat Türkiye Kupası finaline çevrilirken, Futbol Federasyonu ve Ankara Emniyeti yoğun bir hazırlık içine girdi. Federasyon Başkanvekili Ufuk Özerten dün Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne giderek üst düzey temaslarda bulundu. Toplantıda Fenerbahçe ve Bursaspor takımları arasında oynanacak final maçı için stat çevresi ve içerisinde alınacak önlemler görüşüldü.

FENER’İN CANI YANACAK
Söz konusu raporlar doğrultusunda PFDK’ya sevk edilen Fenerbahçe Kulübü’ne disiplin talimatının “saha olayları” başlıklı 54. maddesine göre hem statta yaşanan, hem stat çevresindeki olaylar nedeniyle 6 maçtan aşağı olmamak üzere saha kapatma, seyircisiz oynama ve tarafsız sahada da seyircisiz oynama cezalarının birlikte verilebileceği ifade edildi.
Talimat, kulüplerin stat dışından da sorumlu olduğunu belirtirken, özellikle Saracoğlu Stadı’ndaki olayların medya görüntüleriyle değerlendirileceği ve geçen sezon oynanmadan tatil edilen Bursaspor-Beşiktaş maçında olduğu gibi sorumluluğun Fenerbahçe Kulübü’ne yükleneceği, bu arada 120 ile 240 bin lira arasında bir para cezasının da öngörüleceği belirtildi.