info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yıldızlar Türkiyede Yükseliyor

Kayseri Kadir Has Stadı’nda yapılacak açılışa Başbakan Erdoğan ile FIFA Başkanı Sepp Blatter katılacak. 600’ü aşkın performans sanatçısı ile 175 kişilik halk oyunları dans grubunun yer alacağı tören nefesleri kesecek

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek FIFA U20 Dünya Kupası’nın açılış töreni bugün yapılacak. Kayseri Kadir Has Stadı’nda 18.00’de oynanacak Küba - Güney Kore ile 21.00’deki Portekiz - Nijerya maçlarının arasında gerçekleşecek resmi açılış töreni izleyenleri büyüleyecek.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile FIFA Başkanı Sepp Blatter de turnuvanın açılış töreni ile Kayseri’deki ilk gün maçlarını takip edecek. Anadolu’nun karakterini yansıtan kervansaray, dokuma halı ve kamp ateşi unsurlarının yer alacağı tören Küba-Güney Kore maçının ardından saat 20.02’de başlayacak ve 14 dakika sürecek. Stadyuma kurulacak büyük kervansaray kapısının açılmasıyla başlayacak seremonide Gece Grubu’nun hazırladığı turnuvanın resmi şarkısı “Yıldızlar Buradan Yükseliyor” eşliğinde özel dans dans gösterileri yapılacak.
 
600’ü aşkın performans sanatçısı ile 175 kişilik halk oyunları dans grubunun yer alacağı seremonide, turnuvanın resmi şarkısının çalınmasının ardından özel bir dans grubu  çeşitli figürlerin yer aldığı ‘Halı Dansı’nı gerçekleştirecek, ‘Ateş Dansı’ performansı ile tören sonlanacak. Finalist 24 takımın ana dilinde “Hoşgeldiniz” yazan halılar da ülke bayrakları ile birlikte sahanın kenarlarında yer alacak. Bugün ayrıca İstanbul’da 18.00’de Fransa-Gana ve 21.00’de ABD-İspanya maçları oynanacak. 13 Temmuz’da sona erecek organizasyon TRT-Haber ve TRT Spor tarafından ekranlara getirilecek. 
 
 
 
Samba ve tango yok!
 
2013 FIFA U-20 Dünya Kupası’nın öne çıkan özelliklerinden bir tanesi iki güçlü ülkenin bu turnuvada boy gösteremeyecek olmaları. Organizasyonu tarihte en çok kazanan ülkeler olan Arjantin (6 kez) ve Brezilya (5 kez), ilk kez ikisi birlikte U-20 Dünya Kupası’nda yer alamayacaklar. Güney Amerika elemelerini geçemeyen güçlü ekiplerin yokluğunda şampiyonluk hesabı yapan takım sayısının artması belki de turnuvayı daha çekişmeli bir hale getirecek.
Şampiyona tarihinde yapılan 18 finalin 4’ünde penaltılar, 2’sinde ise uzatmalar sonucu belirledi. 1977’deki ilk şampiyonada SSCB-Meksika, 1987’de gerçekleştirilen turnuvada Yugoslavya-Batı Almanya, 1991’de Portekiz-Brezilya ve son olarak da Mısır’da 2009’da Gana-Brezilya finalleri penaltılara gitti. Öte yandan 1985’te Sovyetler’deki Brezilya-İspanya ve 2011’de Kolombiya’daki son şampiyonada Brezilya-Portekiz finalinde şampiyonu uzatma dakikalarında atılan goller belirledi. 
 
HAKEMLER
 
Ben Williams (Avustralya)
Nawaf Shukralla (Bahreyn)
Alireza Faghani (İran)
Neant Alioum (Kamerun)
Bakary Gassama (Gambia)
Noumandiez Doue (Fildişi Sahili)
Walter Lopez (Guatemala)
Roberto Garcia (Meksika)
Roberto Moreno (Panama)
Sandro Ricci (Brezilya)
Wilmar Roldan (Kolombiya)
Carlos Vera (Ekvador)
Antonio Arias (Paraguay)
V.Hugo Carrillo (Peru)
Peter O’Leary (Y.Zelanda)
Stephane Lannoy (Fransa)
Viktor Kassai (Macaristan)
Nicola Rizzoli (İtalya)
Milorad Mazic (Sırbistan)
Damir Skomina (Slovenya)
Alberto Mallenco (İspanya)
Jonas Eriksson (İsveç)
Cüneyt Çakır  (Türkiye)
 
 
 
Alex ve Taffarel iz bıraktı
 
* 1991’deki Portekiz-Brezilya final karşılaşması en çok seyirci (127 bin) çeken mücadele oldu.
* En çok seyirci çeken turnuva ise 2011’de Kolombiya’da düzenlendi. Organizasyonu tam 1 milyon 309 bin taraftar izledi.
* Turnuvanın en çok üst üste şampiyon olma rekoru Arjantin’e ait. (1995-97, 2005-07)
* En farklı galibiyeti Brezilya elde etti. 1997’de Sambacılar Belçika’yı 10-0 yendi. Alex de Souza bu karşılaşmada 3 gol birden kaydetti.
n Arjantinli Javier Saviola, 2001’deki turnuvada 11 golle gol kralı oldu ve bir 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda en çok gol atan oyuncu oldu.
* Ortalama olarak en çok gole sahne olan yıl 1995’ti. Bu turnuvada oynanan 32 maçta 105 kez fileler havalandı. Maç başına 3.28 ortalama yakalandı.   
* Claudio Taffarel, 1985’te SSCB’nin düzenlediği turnuvada 1 gol yedi. Taffarel, bu rakamı 1991’de yakalayan Portekizli Brassard ile birlikte en az gol yiyen kaleci unvanını elinde bulunduruyor.       
 
‘Her maç final’
 
20 Yaş Altı Milli Takım’ın antrenörü Emre Aşık, oyuncuları baskı altına sokmadıklarını belirterek, “Her maçı final havasında oynayıp sonuna kadar gitmek istiyoruz” diye konuştu
 
Ay-yıldızlı ekibimizde Teknik Direktör Feyyaz Uçar’ın yardımcılığını yapan Emre Aşık, uzun bir hazırlık dönemi geçirdiklerini hatırlatarak karşılaşmaların başlamasını sabırsızlıkla beklediklerini dile getirdi. 1993’te Türkiye’nin ilk kez katıldığı U20 Dünya Kupası’nda oyuncu olarak yer alan ve tam 20 yıl sonra yine bir U20 Dünya Kupası’nda bu defa teknik heyette bulunmanın gururunu yaşayan Aşık, her maçı final gibi gördüklerini söyledi.
 
‘Maç maç bakacağız’
Genç hoca, “Oyuncularla bizim için önemli olan ilk şeyin gruptan çıkmak olduğunu konuşuyoruz. Tamamen buna odaklandık. Onları ‘final oynayacağız, şampiyon olacağız’ diyerek baskı altına almak doğru değil. Şu an için en büyük hedefimiz olabilirse gruptan lider çıkmak, sonra da her maçı final havasında oynayarak sonuna kadar gitmeye çalışmak” ifadelerini kullandı.
Ay-yıldızlı oyunculara çok güvendiklerini de kaydeden Emre Aşık, “Takım olmak başka bir şeydir. Biz iyi bir takım olduğumuzu düşünüyoruz. Başlarda dağınıktık. 1993 ve 1994 yaş grupları, yurt dışından gelen arkadaşlarımız gruplar halindeydi. Bunun üstesinden geldik. Takımdaki gençler bir aradayken çok eğleniyor. Bu güzel havanın turnuvaya da yansıyacağına inanıyorum” diye konuştu.
 
Çalışmaya devam
 
20 Yaş Altı Milli Takımımız, Trabzon’daki çalışmalarını sürdürdü. Ay-yıldızlı futbolcular, Teknik Direktör Feyyaz Uçar yönetimindeki idmanda ısınma programından sonra taktik ağırlıklı çalışmalar gerçekleştirdi. Milli futbolcuların çalışma boyunca hırslı ve neşeli oldukları bildirildi. Dünya Kupası’nın ilk maçında El Salvador’la karşılaşacak olan ay-yıldızlı ekibimiz bugün gerçekleştireceği antrenmanla hazırlıklarını tamamlayacak.
 
Akçaabat’ta köfte keyfi
 
Milli futbolcular dün öğle yemeğini Akçabaat’ta yedi. Nihat Usta adlı restoranda köfte yiyen ay-yıldızlı futbolcular daha sonra sahilde kısa bir yürüyüş yaptı. Bu arada Bu arada FIFA Sağlık Kurulu üyeleri, 20 Yaş Altı Milli Takımı oyuncularını, Dünya Kupası’nda yapılacak doping uygulamaları konusunda bilgilendirildi. Kupanın medikalo sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Binnet tarafından verilen eğitimde, maçtan sonra hangi uygulamaların yapılacağı, doping kontrolüne girecek oyuncu sayısı, kontrole girecek sporcunun uyması gereken kurallar hatırlatıldı.