info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cuma Namazına Gittiler, İşten Kovuldular

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde faaliyet gösteren bir tekstil firmasında çalışmakta olan 26 işçi, Cuma namazına gittiler ve dönüşte firma sahibinin hakaretlerine maruz kalarak işten kovuldular.

11 Kasım Cuma günü, firma işletme müdürünün bilgisi dahilinde kartlarını basarak her zamanki gibi Cuma namazına gittiler. Cuma namazı dönüşü firma sahibi tarafından önlerinin kesildiğini, hakarete uğrayıp kovulduklarını söyleyen işçiler, soluğu Çorlu adliyesinde aldılar. Burada bir avukatla anlaşarak, firmaya noter kanalıyla ihtarname çekerek yasal haklarının ödenmesi için hukuki işlem başlatacaklarını söyleyen işçiler, kendilerine, dine ve kurana uygunsuz sözler sarf eden firma sahibi hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.

Konuyla ilgili 26 işçi adına açıklama yapan Sedat Kalan; “Cuma günü her zaman olduğu gibi, en yakındaki yere Cuma namazına gittik. Zaten girip çıkarken fabrika çalışma giriş çıkış kartlarımızı basıyoruz ve bu ibadet saatlerimiz maaşımızdan kesiliyor. Namaz dönüşü fabrika sahibi yolumuzu keserek, nereden geldiğimizi sordu. Cuma namazından geldiğimizi söyleyince, hepimizi toplayarak ağıza alınmayacak hakaretlerde bulundu. “siz cumaya gidenler, namaz kılanlar, sizin gibi cahil insanlarla çalışmak istemiyorum, kıdeminiz neyiniz varsa alın gidin, sizinle çalışmak istemiyorum diyerek bizi fabrikadan kovdu.

Para da vermediği gibi, işletme müdürü Sami Bey boş kâğıda imza attırmak istedi. “Ben buraya Cumaya gittikleri için işten çıkarıldılar yazamam. İstifa edin ben sizin kıdeminizi, ihbarınızı yatırtırım, işsizlikten de faydalanmanızı sağlarım” Dedi. Biz imza atmayınca, ise giriş çıkış kartlarımızı toplayarak Salı günü en geç saat 15.30’a kadar tazminatımızın yatacağını söyleyerek bizi işletmeye almayıp geri gönderdi. Herhangi bir ödeme de yapmadılar. Bugün de bizi arayarak, “hiçbir şey ödemiyoruz, gelin işbaşı yapın” dediler. Biz de yasal yollardan hakkımızı korumak için adaletin önüne geldik. Adaletimiz büyüktür, her zaman bize yardımcı olacaktır. Bize “ilkokul mezununun arkasında namaz kılıyorsunuz. Kuran’da Cuma var mı, bana bunun açıklamasını yapın. Hangi Ayette, hangi Kuran’da Cuma farzdır diye yazıyor? Bu şekilde fabrikada Cumaya gitmeye devam edecekler varsa ben bunları istemiyorum, tazminatınızı alın, defolun gidin. Yıl olmuş 2022,siz hala bu dualara inanıyor musunuz? Sizin gibi cahil insanlarla çalışmak istemiyorum ”Dedi. Hem tazminatınızı alın gidin diyor hem de paramızı vermeyip bizi oyalıyor. Müdür Sami Bey de hem boş kâğıda imza atmayınca işe giriş çıkış kartlarını topluyor hem de, ”çıkışınızı vermiyorum, gelin işbaşı yapın” Diyor. Biz yasal hakkımızın peşindeyiz ve bunun için adalet için bugün burada toplandık ”Dedi. 26 işçinin avukatı da bunun işten çıkarmanın haricinde kişilerin inanç hürriyetlerine hakaret olduğunu ifade ederek, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

BU FABRİKA VE PATRONUN İLK VUKUATLARI DEĞİL

Aynı firmanın patronu daha önce de sendika getirmek isteyen yüzlerce kişiyi işten çıkarmış, gerekirse fabrikayı bir yıl kapatarak buna mani olacağını söylemiş, yüzlerce işçiyi beyzbol sopasıyla kovalamıştı. Ayrıca işletme müdürü, yasal dayanağı olmamasına, çalışma saatleri 08.30-18.30 arası olmasına rağmen servis araçlarını çıkarmayıp işçileri kendi isteği dışında alıkoyarak 19.00 kadar çalışma mecburiyetinde bırakmış, itiraz edeni işten çıkarmış, yarım saatler çalışma mesaisine girmediği için, ücret de ödememiş, işçilerin yemek firmasının yemeklerinin kötü ve sağlıksız olması sebebiyle şikâyet form, anket ve dilekçelerini yırtmış, pandemi döneminde küçük düşürücü ifadelerin bulunduğu yazıların bulunduğu formalar giydirerek işçileri bir reklam tabelası gibi kullanmış. Çalışma departmanları ayrı olmadığı için sürekli hastalanan işçilere işyeri hekimi bölüm şefi izin vermediği sürece izin vermemiş.

Bu konuda işçiler sürekli yalnız ve tüm mercilerden bir sonuç alamıyorlar.

Kaynak : Murat Ürtekin