info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dünyanın En Büyük Konteyner Gemisi Tekirdağda

Başta Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları ile Tekirdağ`ın zirvesi Dünya`nın en büyük konteyner gemisi MSC Türkiye`nin ülkeye ilk ziyaretini yaptığıTekirdağ`da buluştu.

400 metre uzunluğa, 80 metre yüksekliğe, 61 metre genişliğe sahip gemi, 24 bin 346 konteyner taşımasına sahip. Asyaport yönetim kurulu Başkanı Ahmet Soyuer'in kızı Ela Aponte'nin önerisi üzerine, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100.yılında Dünya'nın en büyük gemisine MSC Türkiye adının verilmesi üzerine Tekirdağ'a gelen Diego-Ela Aponte çifti ile birlikte MSC Türkiye gemisinin 100.yıl kutlaması yapıldı. Düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan MSC Türkiye Ceo'su Hasan Piroğlu; "Bugün grubumuzun, Türkiye'deki en büyük yatırımı olan Asyaport limanımızda, aynı zamanda Cumhuriyetimizin 2.yüzyıla girdiği ilk gününde bu tarihi ana şahitlik etmek amacıyla burada bulunduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.

Cumhuriyetimizin 100.yılını ve bağımsızlık günümüzü coşkuyla kutlarken, başta kurucu önder Mustafa Kemal Atatürk'ten ve Cumhuriyetimizin tüm kurucu unsurlarından aldığımız ilhamla, Cumhuriyetimizin 100.yılına ithafen Dünyanın en büyük konteyner gemisine ülkemizin adını verdik. Bu muhteşem gemiyi, bu anlamlı günde Tekirdağ limanımızda misafir etmenin gururunu yaşamaktayız. Bu coşku ve heyecanı burada bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ayrıca bizler için bu güzel fikrin sahibi olan Sayın Ela Aponte ve tüm Aponte ailesine yapmış oldukları bu güzel jest için teşekkür ederim. MSC Türkiye 1995 yılında serüvenine başlamış. Büyük bir azimle sektördeki başarısını katlayarak bu sektörde lider konumuna ulaşmıştır. Grup olarak gücümüzü, ülkemizin gücünden, potansiyelinden ve insanlarına duyduğumuz inançtan aldık.

Aynı zamanda şirketimizin kurucusu Aponte ailesinin MSC Türkiye, yönetim ekibine ve Türkiye Cumhuriyetine olan güvenleri neticesinde, bizler de deniz yoluna, kara yoluna, demir yoluna, Türk bayraklı gemi ve liman yatırımına devam ettik ve böylece büyümemizi sürdürdük. Bu gayretin sonucunda da 28 yıla gurur duyduğumuz çok büyük ilkler, rekorlar sığdırdık. Çok gurur duyduğumuz ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sizlerin de gurur duyduğu başarıların temelini attık" dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar ise, "Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruluşundan bugüne geçen 100 yıllık süreçte,karşısına çıkan her zorluğun üstesinden gelmiş,muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefi doğrultusund bugün Dünya'nın gelişmiş ülkeleri arasında yer almayı başarmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına ulaşmanın gurur ve sevincini yaşıyoruz. Cumhuriyetin ilanı ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan kurtuluş destanının ardından milletimiz bağımsızlığından ödün vermeyeceğini tüm Dünya'ya bir kez daha göstermiştir. Denizcilik camiası olarak bizler de Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle,her türlü zorluğa ve yokluğa rağmen özgürlüğü uğruna ölümü göze alarak,tarihinde görülmemiş bir zaferle milletimizin istiklaline ve Cumhuriyetimizin 100. yılına kavuşturan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Ruhları şad olsun.Vatan uğruna bu gün de fedakarlıkla mücadele eden tüm gazilerimize acil şifalar ve bu uğurda canlarını veren tüm Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün,topraklarının bir ucu deniz olan sınırını halkının kudret ve yeteneğinin bilinci çizer sözünün bilinciyle, denizciliği büyük milli ülkümüz olarak düşünüyoruz. Bunu az zamanda başarmak için daha fazla çalışmaya devam edeceğiz. Bilindiği üzere, bakanlığımızın en önemli faaliyetlerinden biri de denizciliktir. Biz de bu noktada daha güçlü bir denizcilik sektörü için yaptığımız düzenlemeler, verdiğimiz destek ile çevreyle birlikte sürdürülebilir bir denizciliği destekliyoruz. Her geçen gün daha yüksek standartlarda denizcilik hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Biliyoruz ki güçlü bir denizcilik demek,daha güçlü bir ülke ekonomisi demek daha güçlü bir Türkiye demektir.Bu kapsamda yürüttüğümüz proje ve faaliyetlerle,denizcilikte sürdürülebilir bir kalkınmayı destekleyerek ülkenin ekonomik alanda büyümesine katkıda bulunuyoruz.Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5.6 oranında büyüdü. Küresel ekonominin büyüyen diliminde 2023 yılında yüzde 2.9, gelecek yıl da 3.1 büyümesi bekleniyor. 906 milyar dolarlık gayri safi yurt içi hasıla ile de Dünya ekonomisinde 19. sırada yer almaktayız.

Dünya'da taşımacılığın hacim bazında yüzde 84'ü, ülkemizde ise yüzde 86'sı deniz yoluyla yapılmaktadır. Deniz taşımacılığında aldığımız payın en önemli göstergelerinden biri de liman tesisleridir.Bugün burada bulunduğumuz Asyaport limanı ile birlikte 4 limanımız Dünya'nın ilk 100 limanı arasına girdi. Bu limanlarımızın başarısı bu sektörün gelişiminin en önemli göstergesidir. Biz Türkiye'yi bölgesel ve küresel düzeyde denizcilikte öncü bir ülke haline getirmeye çalışıyoruz. Denizcilikte Dünya'nın 12. büyük filosuna sahibiz. Bugün burada olmamıza vesile olan MSC, Türkiye'deki ana transit limanı Asyaport ileTürkiye'nin ihracatına destek verirken, Türk bayraklı gemilere sahip Medlog gemicilik şirketiyle ana aktarma limanlarımız olmasaydı,yükleriyle Tire, Mısır ve İtalya limanlarıyla yollarına devam edeceklerdi. Ülkemizi ithalat ve ihracatta daha fazla maliyetten kurtardılar. Aponte ailesinin Türkiye'de büyük yatırımları olduğunu biliyoruz.Binlerce insanı istihdam ettiler.Buradan kendilerine teşekkür ediyorum.Ülkemize güvenen yatırımcılar hep kazançlı çıkıyorlar. MSC'nin bu yatırımlarından memnunuz.Kendilerini Türkiye'ye daha fazla yatırıma davet ediyorum.Herşey hayal etmekle başlıyor.Ahmet Soyuer bunun hayalini kurdu.Hayallerinizi devam ettirmek de önemlidir.Sıkıntılara rağmen büyük başarılara imza atan Ahmet Soyuer'i huzurlarınızda kutluyorum.Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, 2053 ve 2071 yılına hedefle var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Kaynak : Murat Ürtekin