info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Buğday Tarlaları Bambul Böceği Tehlikesi Altında

Çorlu nun, özellikle İstanbul yolu üzerindeki tarlalarda görülen bir tür böcek çiftçileri tedirgin etti.

Çorlu'nun, özellikle İstanbul yolu üzerindeki tarlalarda görülen bir tür böcek çiftçileri tedirgin etti. Çorlu İstanbul yolu üzerindeki tarlalarda görülen Bambul böceği buğday tarlarına büyük zarar vermeye başladı.
 
Çorlu'nun güney doğusundaki tarlalarda görülen Bambul zararlı böceği çiftçileri tedirgin etti. Çorlu İstanbul yolu üzerindeki Seymen köyündeki çiftçiler, "Biz daha önceleri böyle böcek görmedik. Angus çiftliğinden sonra bu böcek ortaya çıktı. Bir de buradaki bir çiftlik çok miktarda Angus gübresi topladı, işte bu iki bölge arasında yani Angus Çiftliği ile İstanbul yolu arasındaki tarlalarda buğday başaklarında bu böceği gördük, herhalde Angus gübresinde yuvalanıyor ve çoğalıyor" dedi.
 
Bambul zararlısının buğday tarlarında zarara yol açtığını kaydeden çiftçiler, "Bu böcek buğdaylara çok zarar veriyor. Biz daha önce bu böceği tarlalarımızda görmedik ilk defa görüyoruz" dedi.
 
Çiftçiler tarlalarındaki buğdaylara zarar veren böcek ile mücadele edemeyince, durumu Çorlu İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirdiler. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından tarlalar incelemeye alınarak, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne bilgi verildi.
 
İhbar üzerine bölgeye Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Bitki Sağlığı Bölümü Başkanı Ziraat yüksek Mühendisi Dr. Adnan Tülek ve ekibi gelerek incelemelerde bulundu.
 
İzlemek Gerekiyor
 
Tarlalarda inceleme yapan Ziraat yüksek Mühendisi Dr. Adnan Tülek; "Bu böceği biliyoruz, adı 'Bambul Zararlısı', genç buğday başaklarında besleniyor, larvası toprağın 15-20 cm altında 22 ay süre ile yaşıyor. Başka bölgelerde görüldü. Ancak bu bölgede yoğunlukla görülmesi dikkat çekici Angus gübresinde çoğaldığı iddia ediliyor. Bilgilerimize göre bu böceğin gübrede yaşaması zor, fakat imkansız diyemeyiz, gözlem yapmak gerekir, inceleyip göreceğiz" dedi.
 
Bambul zararlısını bu kadar yoğun görülmesinin normal olmadığını kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat Mühendisi İsmet Kurtoğlu; "Bu tarlayı karantinaya alacağız, endişe edecek bir şey yok, bir hafta sonra yine inceleyeceğiz ve bir sonuca varacağız" dedi.