info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dohad: 3,5 ve Üstü Depremleri Önceden Tespit Edebiliyoruz

Depremleri Daha Önceden Tespit Etmek İçin Kurulan Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (Dohad) Türkiye de Yaşanan 3,5 ve Üstü Şiddetindeki Depremleri Tespit Ediyor.

Depremleri daha önceden tespit etmek için kurulan Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Türkiye'de yaşanan 3,5 ve üstü şiddetindeki depremleri tespit ediyor.

Jeofizik Yüksek Mühendisleri Genel Başkanı Prof. Dr. Uğur Kaynak, DOHAD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday ve yönetimi kurulu ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonunda incelemelerde bulundu. Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kaynak Depremi önceden haber vermekle ilgili verilerin bu istasyonlarda toplandığını söyledi.

Türkiye'de bu tip 12 istasyonun olduğunu belirten Kaynak, bunların yeterli olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Kaynak, İstasyonda kurulan cihazların istasyonlarda kurulan cihazlar yakın mesafeden mikrotansiyon çatlaklarını tespit edebilecek kadar hassas cihazlar olduğunu dikkat çekerek, "Kandilinin veya başka bir istasyonun kaydedemeyeceği küçük sinyalleri yerinde kaydetmek ve depremi önceden depremi kaydetmeye yönelik bir çalışma. Bu çalışmayı ölümcül faylar olan kuzey Anadolu fayını ve doğu Anadolu fayını da kapsayacak şekilde geliştirmeyi hedefliyoruz. Buradaki sistem en ufak depremleri bile kaydetmektedir. Diğer hayvanların gözlemleri bulutlar su sıcaklıkları gibi gözlemler değerlendirilerek karar veriliyor." dedi.

3,5 TAN BÜYÜK DEPREMLERİ 3 GÜN ÖNCEDEN TESPİT ETTİK

Daha önce yaşanan 3,5 şiddetinden büyük depremleri 3 gün önceden tespit ettiklerini iddia eden Prof. Dr. Kaynak, "Bu dernek bunları kamuoyuna açıklamadı ancak kendi kendine güvenirliğini kanıtladı. Büyük depremleri de önceden tespit edeceğimiz ve DOHAD olarak görevimizi yapacağız burada gördüğünüz şey sismometrenin kaydı ama. DOHAD'ın bilgisayarından bu kayıtları online olarak görebiliyor. Elektronik cihazlarla depremi önceden tespit etmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"NÜKLEER SANTRALLERİN KURULMASI GEREKİYOR"
Nükleer santraller hakkında konuşan Genel Başkan Prof. Dr. Uğur Kaynak, Termik santraller doğaya inanılmaz zararlar verdiğini, Nükleer santrallerin ise doğayı kirletici bir yönün olmadığını söyledi.

Nükleer santrallerin su soğutmalı olduğu için denize yakın bir yere yapılması gerektiğini kaydeden Kaynak, konuşmalarını şöyle sürdürdü: "Çernobil'de, Amerika'da, Japonya'da kaza geçiren santraller eski teknoloji ile kurulmuş ancak bakımı yapılmamış santrallerdir. Nükleer santraller kırmakta geciktik. Nükleer anlamda bilim adamlarımızın çalışmalarının geciktirmiş durumdayız. Güvenlikli son teknolojiyle depremler dayanıklı nükleer santraller yapılması lazım. Nükleer santrallerin yarının bilincine varmamız lazım. Nükleer santraller ileri giden devletin bazen söz sahibi olduğunu bazen de baş belası olduğunu görüyoruz. Söz sahibi olan bir ülkemize olmamız gerekiyor. Biz dernek olarak onu umuyoruz."

Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday ise Deprem üssü hakkında bilgi vererek, Japonya'da yaşanan depremin çok büyük bir deprem olduğunu, deprem anında tüm istasyonlarından depremi kaydettiklerini söyledi.