info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.9586
Dolar Satış
:
33.0180
Euro Alış
:
35.7732
Euro Satış
:
35.8377
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dünya Çevre Günü kutlandı

Dünya Çevre Günü Tekirdağ da düzenlenen törenle kutlandı.

Her yıl 5 Haziran da kutlanan Çevre Günü dolayısıyla Tekirdağ Valiliği önünde saat 9.45 te bir tören düzenlendi. Atatürk Anıtı na çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Çevre Günü etkinlikleri daha sonra Kadriye Nazif Gölge Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi nin toplantı salonunda devam etti. Saat 10.00 da başlayan etkinliğe Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Merkez Komutanı Albay Göksel Daldeviren, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, İl Emniyet Müdür vekili Gökhan Seven, İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan ile kurum müdürleri, öğrenciler, öğretmenler ve davetliler katıldı.
Etkinlikte konuşan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan geçtiğimiz günlerde Namık Kemal Üniversitesi nde çevre ile ilgili önemli bir kongre gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Trakya Bölgesi nin çevreyle ilgili ciddi sorunları var. Bu sorunların vatandaşlar tarafından anlaşılabilmesi ve bu anlamda önümüzde öngörülebilir bir çözüm sunulması bakımından bu tip bilimsel toplantılar çok önemli. Ancak bu hassasiyeti sadece bilimsel toplantılarla anlatma şansına sahip değiliz. Pek çok platformda çevrenin önemini çocuklarımıza ve gençlerimize anlatmak durumundayız. Bu etkinlik sadece Türkiye de değil dünyada da yapılıyor. Çünkü bu sorun dünyanın ortak sorunu. Ortak sorunla ilgili olarak da bir ortak mücadele planına ihtiyaç var. Bu mücadele planını genel ölçüde uluslararası kuruluşlar tarafından tartışılıp kabul edilen Kyoto Protokolü çerçevesinde yürütülüyor. Ülkemizden bağımsız başka çevre kurumlarımız da var. Bizim çevre sorunlarına daha duyarlı yaklaşmak için ciddi çözüm önerilerine ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.
Başbakan Tayyip Erdoğan ın önceki gün yaptığı basın açıklamasında Türkiye nin kalkınma stratejisinin anlatıldığını anımsatan Vali Doğan, "Bu strateji aslında Tekirdağ için çok önemli ip uçları taşıyor. İlin kalkınma stratejisinde Türkiye dört yeni yapıya bölünüyor. Birbirleriyle farklı coğrafi bölgelerde yer alan ancak birbirleriyle ekonomik olarak ilişkilendirilen yeni bir sınıflandırma ortaya çıktı.Türkiye nin birinci sınıf illeri arasında Tekirdağ da yer alıyor. Bu bölgeye ilişkin teşvik sisteminde hangi sektörlerin destekleneceği başbakanın konuşmasında gizliydi. Görüyoruz ki daha çok ileri teknoloji daha az insan emeği gerektiren sektörler bölgemiz için tercih edilmiş durumda. Bu gelecek 10 yıllarda bölgeye doğru akmaya çalışacak sanayicilerin sınıfını ve tipini de belirtmiş oluyor." açıklamasında bulundu.
Vali Doğan açıklanan teşvik tedbirlerinin dışında bölgenin ayrıca yeniden yapılanmaya ve yönetim modeline ihtiyacı olduğuna işaret ederek, yeni yönetim modeli ile şu an yaşanmakta olunan çevre sorunlarının süratle çözüme kavuşabileceğini öne sürdü. Vali Doğan konuşmasını, "Umuyorum ki bu noktada toplumsal bilinci geliştirebiliriz ve çocuklarımıza emanet edeceğimiz topraklar bugünküne göre daha temiz olur." diyerek noktaladı.
İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan da yaptığı konuşmada günümüzde hastalıkların kaynağının yüzde 70 oranında çevre kirliliğinden kaynaklandığının tespit edildiğini belirtti. Ceyhan, Dünya Çevre Günü nün tüm dünyada kurumlar arasında kutlandığını hatırlatarak, "Dünya Çevre Günü nün kutlanmasının sebebi gelecek nesiller için önlemlerimizi almaya çalışmak. Çevre problemlerini gelecek nesillere daha az iletmek içindir. İlimizde Vali beyin başkanlığında çok ciddi çalışmalarımız olmaktadır. Ergene Havzası nın korunmasında, çöplerin daha düzenli toplanmasında, çamurla ilgili çalışmalar olmak üzere bir çok konuda çevre çalışmalara artmaktadır. Gerek ağaçlandırma ve gerekse diğer tedbirler son yıllarda artmıştır. Bu toplumda bilincin arttığı anlamına geliyor." şeklinde konuştu.
Ceyhan, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi nin bu yıl 26 trilyon çevre yatırımı yaptığına işaret ederek, il genelindeki resmi ve askeri kurumların çevre konusunda önemli adımlar attıklarını belirterek, çözüme yönelik katkıların giderek arttığına vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından Çevre Yüksek Mühendisi Semra Çalışkan tarafından İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü adlı bir sunum gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 saat süren sunumda küresel ısınmanın iklim değişikliğini tetiklediği vurgulanarak, çevre kirliliği ve küresel ısınmaya karşı Kyoto Protokolü nün geliştirdiği doktrinler anlatıldı. Sunumların ardından çevre yatırımlarına katkılarından dolayı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu na Vali Doğan tarafından teşekkür plaketi verildi. Etkinlik izcilerin Ulusal Çevre Andı nı okumalarının ardından sona erdi.