info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Gazetecilerin Tarih Ve Festival Gezisi

Trakya Gazeteciler Cemiyeti, bölgede yayın yapan üye medya kuruluşları çalışanlarına ve bölgedeki ajansların temsilcilerine yönelik hafta sonu, ‘Tanışma ve Kaynaşma’ gezisi düzenledi. Enez’de başlayan gezi İpsala’da yapılan 13. Çeltik (Pirinç) Festivali nde son buldu.

 

Gezi sırasında Enez’in tarihi yerleri gezildi, İpsala Festivali'nin son günü takip edildi. Trakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Soydan, Enez ve İpsala Belediye başkanlarına teşekkür plaketi verdi. İki belediye başkanı, basın mensuplarına hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Hafta sonu Cumartesi günü Enez’de AQUA BEACH OTEL’de konaklayan Trakyalı gazeteciler, ilk gün verilen akşam yemeğinde Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır ve İl Genel Meclis Üyesi Coşkun Erkılıç ile bir araya geldiler.
 
BAŞKANDAN TEŞEKKÜR
Yemekte kısa bir konuşma yapan Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, “Basınımız Enez’e her zaman ilgisini göstermiştir. Basınımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Değerli basın mensuplarımızı Enez’de aramızda görmekten son derece memnunum. Yayın hayatınızda başarılar diliyorum” dedi.
 
İKİ İLÇEYE ŞUBE AÇILACAK
Yemek saatinden önce meydana gelen orman yangını nedeniyle yemekten ayrılan belediye başkanı Çayır’a teşekkür eden Trakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Soydan, bölgede iki ilçede yeni şube açacaklarını belirterek, “7 ülkede faaliyet gösteren Balkan Basın Birliği'ni Edirne’de faaliyete geçireceğiz. Bu milli bir proje olacaktır” şeklinde konuştu.
 
STRESTEN UZAK KEYİFLİ BİR AKŞAM
Konuşmaların ardından basın mensupları görev yaptıkları kurumlarını ve kendilerini tanıtarak, yemekte bol bol sohbet etme imkanı buldular. Trakya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Son Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Orhan Doğan, Balkan Gazeteciler Birliği Sekreteri Adnan Özsoy, Edirne Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Beşir Yüksel, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne Bağlı Basın Yayın Enformasyon Edirne İl Müdürü Fikret Dişlioğlu, Edirne Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Personeli Nusret Baksi, Trakya Gazeteciler Cemiyeti Sekreteri Tuba Aksoy ve basın mensupları keyifli bir akşamın ardından ertesi günü sabah kahvaltısında bir araya geldiler. Daha sonra Enez’in tarihi yerlerini gezme imkanı bulan basın mensuplarına AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Coşkun Erkılıç rehberlik yaptı.
 
ENEZ’İN TARİHİ ZENGİNLİĞİ
Meclis üyesi Coşkun Erkılıç, basın mensuplarına ilk olarak 18. yüzyıla ait AİNOS Kilisesinin bulunduğu tarihi yer olan kaleyi gezdirdi. Erkılıç, Fatih Sultan Mehmet’in bir gün kaldığı kalede bulunan tarihi Ayasofya Kilise’nin Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürüldüğü ve uzun yıllar kullanıldığını belirtti. Tarihi kale hakkında ayrıntılı bilgiler veren Coşkun Erkılıç, sırasıyla diğer tarihi yerleri tanıttı. Kanalizasyon çalışması sırasında Enez’de Antik Mezar ortaya çıktığı ve bu bölgede Su Terazisi adında tarihi bir eserin de olduğu ortaya çıktığı, ayrıca Kral’ın Kızı Bazlikası üç gözlü Kilisesinde Kültür Bakanlığınca kazı çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Garaj altı mevkiinde de sayısı bilinmeyecek kadar çok sayıda mezarlıkların bulunduğu açıklandı. Diğer bir tarihi eser ise, iki metreyi aşkın genişliğinde kanalizasyon kanalı. Havalandırma bacalı kanalizasyon kanalı üzerinde metrelerce uzunluğunda yol olduğu tespit edildi. Enez’in en önemli tarihi eserlerinden biri de Roma Yolu. İki limanı bulunan Enez’de kilometrelerce uzunluktaki Roma Yolunda aralıklarla yapılmış menfezlerde bulunuyor. Romalılar dönemine ait yol, yüzyıllar öncesine dayalı tarihe sahip.
 
DENİZDE SERİNLEDİLER
Tarihi yerlerin gezisini tamamlayan basın mensupları daha sonra konakladığı bölgede bir süre Enez sahillerinde denize girerek, aşırı sıcaktan biraz olsun serinlemeye çalıştılar. Bazı basın mensuplarının aileleriyle katıldığı gezinin son bölümünde İpsala ziyareti yapıldı.
 
ÇELTİK FESTİVALİNE KATILDILAR
Trakyalı Gazeteciler burada 13. Çeltik Festivaline katıldılar. İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz tarafından karşılanan basın mensupları, şehir gezisinin ardından saat 20.00’da belediye başkanının verdiği yemekte bir araya geldi.
 
BELEDİYE BAŞKANINDAN SICAK KARŞILAMA
Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, festival hakkında basın mensuplarına bilgi vererek “Suyun öte yakası, beri yakası. Aramızda çok sevgili dostlarımız var. Batı Trakya’dan gelen milletvekillerimiz, dostlarımız var. Gümülcine belediyelerinden gelen arkadaşlarımız var. Hepsine ‘Hoş geldiniz’ diyorum. Ben sizler adına kendilerine bugünü hatırlamaları için birer plaket takdim ediyorum. Suyun öte yakasına sevgiler, selamlar. Bizler için her türlü fedakarlığı yapan Trakya Gazeteciler Derneği Genel Başkanı ve İl Genel Meclis Üyesi Ali Soydan’a ve beraberindeki tüm basın mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
 
BAŞKAN KURBAĞA HEDİYE ETTİ
İpsala’da 5 Eylül'de başlayan festivalin 13'ncüsü geçtiğimiz Pazar günü Murat Boz konseriyle tamamlaNdı. Festival boyunca geleneksel Kurbağa Yarışması, folklor gösterileri, konserler, sünnet şöleni, toplu nikah töreni gibi pek çok etkinlikle ilçe hareketli günler geçirdi. Düğün bayram dedirten festival alanına komşu ülke Yunanistan'dan da konuk ekipler ve protokol üyeleri katıldı. Festivalin son gününe Trakya Bölgesi'nden 40 gazeteci de katılarak İpsalalıların coşkusuna tanık oldu.
Konser programı öncesi Belediye Başkanı Mehmet Karagöz geleneksel kurbağa yarışmasının da bir simgesi olan kurbağa maskotunu hediye etti. Festival Murat Boz konseriyle son buldu.