info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3091
Dolar Satış
:
32.3673
Euro Alış
:
34.6230
Euro Satış
:
34.6854
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İki Göz Olmadan Dünyaya Gelen Buzağı

Afyonkarahisar ın Çobanlar ilçesinde iki gözü olmadan dünyaya gelen minik buzağı, bakıcılarının biberonla verdiği süt ile yaşama tutunmaya çalışıyor.

 

Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesinde iki gözü olmadan dünyaya gelen minik buzağı, bakıcılarının biberonla verdiği süt ile yaşama tutunmaya çalışıyor.
 
Afyonkrahisar'ın Çobanlar ilçesinde besicilikle uğraşan Recep Kırkalı isimli vatandaşın, beslediği ineklerden birisinin yaklaşık bir hafta önce bir buzağısı dünyaya geldi. Kırkalı, görünüşte herhangi bir sakatlığının olmadığını buzağının gözlerinin olmadığını fark etti. Durumun bildirilmesi üzerine Veteriner Hekim Halil İbrahim Çoban tarafından yapılan ilk muayenede, buzağının göz kapaklarının olduğu fakat göz kürelerinin oluşmadığı tespit edildi.
 
Doğumunun ardından dünyaya iki gözü olmadan gelen buzağısına 'garip' ismini veren Recep Kırkalı, yıllardır hayvancılık yaptığını, ancak böyle bir olay ile ilk defa karşılaştığını dile getirdi. Buzağısının göremediği için annesini bulamadığını ve bu yüzden de onu biberonla süt vererek beslediğini anlatan Kırkalı, "Buzağımız bir hafta önce dünyaya geldi. Gözlerinin olmamasını Allah'ın hikmeti olarak karşıladık. Gelen, giden, dost ve akrabalar hayretle bakıyorlar. Adını 'garip' koyduk. Buzağımızı sabah ve akşam olmak üzere biberonla besliyoruz. Diğer hayvanlarımızdan ayrı olarak bunu özenle besleyip büyütmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.
 
BUZAĞI GÖZLERİNİN YERİNE İŞİTME VE KOKU DUYGULARI KULLANARAK YAŞAYACAK
 
Veteriner Hekim Halil İbrahim Çoban ise, yaklaşık bir hafta önce doğumunu kendilerinin yaptırdıkları buzağının gözlerinin olmadığını görünce olayı hemen Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veterinerlik Bölümü'ndeki hocalarına birdirdiğini söyledi. Üç yıllık veteriner hakim olarak böyle bir olaylar karşılaşmadığını da belirten Veteriner Hekim Çoban, açıklamalarına şöyle devam etti:
 
"Hocalarımız durumun çok nadir, milyonda bir gözükebileceğini söylediler. Hayvanımızın sağlığı, her şeyi normal, fakat göz kapakları olmasına rağmen iki göz çukurunda göz küreleri oluşmamış. Bu duruma, ya genetiksel bir hastalık veya annenin gebeliğin ilk döneminde viral bir enfeksiyon kapmış olması ve bu enfeksiyonunda buzağının senirsel ve göz oluşumda olumsuz etkilere neden olduğunu düşünüyoruz. Muayene bulguları ve kan örneklerini üniversiteye göndereceğiz, onları hocalarımız değerlendirecek ve neden böyle olduğunu tam olarak öğrenebileceğiz. Buzağının yaşamı ile ilgili herhangi bir sorun yok. Buzağı, gözlerinin yapacağı vazifeyi işitme ve koku duyguları ile yaparak yaşayacak."
 
Öte yandan, 'garip' isimli buzağıyı görmeye gelenler hayretle buzağı incelerken, sevmeyi de ihmal etmiyorlar.